Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов Кадри: Фейсбук
Бойко Борисов Кадри: Фейсбук

Бойко Борисов очаква извинение от сръбския външен министър Ивица Дачич заради обвиненията, че поведението на българския премиер е неприемливо. Повод за тези обвинения стана позицията на Борисов за статута на Косово.

Премиерът излезе с първи думи след срещата на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Той разкри, че се е разбрал с колежката си от Сърбия Ана Бърнабич и няма никакви проблеми.

"То няма напрежение. Казах й Ана защо не излезе да ми благодари, че поканих сръбските дивизиони да тренират с нашите? Техният военен министър стоеше до нашия. Неговият премиер стои до мен, когато говори, и вчера си позволява да ми вика посланика и да ми каже, че поведението ми е неприемливо. Той сега ще види какво е неприемливо! Ей сега ще види!", коментира Борисов скандала със сръбския министър Ивица Дачич.

Премиерът заяви, че очаква извинение от него.

„За съжаление ние, страните от Западните Балкани трудно се събираме, вглеждаме се в това, което ни разделя. Тези балкански номера няма да минат пред Европейския съюз“, обясни Бойко Борисов.

Той припомни усилията, които е положил по време на българското европредседателство и коментира създалото се напрежение между България и Сърбия след срещата на високо ниво в полския град Познан миналата седмица, като се обърна към сръбския премиер Ана Бърнабич: „Какво точно иска Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изказване не е вярно?” Давам нашият случай за пример за балкански номера. Да, това не е дипломатично. На Дачич не му било приемливо моето изказване? Анна, ако имаше нещо неприемливо защо не реагира още в Познан? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза и още по - малко сръбският и българският народ“. От своя страна Бърнабич направи жест за съгласие. Бойко Борисов каза още, че днес се обсъжда бъдещо председателство на Косово на ПСЮИЕ, а най-младата балканска държава не присъства на форума в Босна и Херцеговина.

„Вместо да си говорим за икономика, транспортна свързаност, Прищина я няма, само се чудим за какво да се хванем“, посочи той. Българският министър-председател даде за пример отношенията между България и Турция. „Не мислете, че с Турция всичко ни е наред, имаме теми, но с Ердоган си говорим, сядаме и решаваме, тема по тема“, уточни Борисов. По думите му балканският манталитет в ЕС не върви, защото там искат резултати.

"ЕС значи не само европейски фондове, не само да ти строят метро, магистрали, а отговорност и предвидимост", заяви гневно Борисов.

"Вчера говорих с Ердоган всички да наричаме "Турски поток" - "Балкански поток" - така е по-красиво и общо. В момента свързваме жп линиите на България и Турция със Сърбия", добави той.

Очаквайте подробности.