Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В окото на бурята. През 1989 г. в Бангладеш се вихри най-смъртоносното торнадо. Мощността му надвишава 10 пъти тази на атомната бомба над Хирошима

Едно от най-силните се наблюдава над щата Оклахома със скорост на вятъра 486 км/час

1956 г. у нас стихията отнася няколкостотин декара иглолистна гора и хижа „Кумата“

През 1906 г. в България е описано т.нар. явление „валеж от риба“. Във Варна се образува воден смерч, който засмуква много вода от морето, преминава на сушата и разпръсква морски дарове

26 април 1989 г. В 18 часа Бангладеш е ударена от най-смъртоносното торнадо, записвано някога в историята. Само за няколко минути фунията със скорост на вятъра от 350 км/час и диаметър 2 км отнема живота на 1300 души и ранява още 12 хил. Нанася огромни поражения на градовете Даулатпур, Салтурия и днешната столица Дака, като оставя без дом 80 хиляди.

Според учените енергията, освободена от преминаването на торнадото, е превишавала 10 пъти мощността на атомната бомба, хвърлена над Хирошима.

Безспорно обаче това не е най-силният регистриран смерч в историята.

През май 1999 г. в американския щат Оклахома се завихря торнадо със скорост на вятъра 486 км/час, но жертвите са само 44 души.

Въпреки че торнадото в САЩ е било по-мощно от това в Бангладеш, то не причинява такива щети.

Причината е, че при изследването на подобно явление се вземат предвид редица фактори като гъстота на населението, териториално разположение на страната и др.

„В САЩ са чести и по-мощни поради особености на континента - споделя пред списание „Космос“ д-р Лилия Бочева, специалист от Националния институт по метеорология и хидрология. - Териториално е между два големи водни басейна (Атлантическия и Тихия океан), служещи за генератор на енергия, и висока планинска верига като Скалистите планини помежду им, която допълнително благоприятства развитието на мощни конвективни бури. Така части от щатите Небраска, Канзас, Тексас и Оклахома образуват т.нар. „Алея на торнадата“. Много е важно къде точно се случва явлението. Честотата на торнадата в Индия е много голяма. Това в Бангладеш е едно от най-смъртоносните, защото се дължи както на типа строителство, така и на гъстотата на населението. Много са факторите. Ако такова нещо се случи в пустинни райони, колкото и силно да е, няма как да има такива поражения. Възможно е най-мощните изобщо да не са регистрирани, защото не е имало нито щети, нито хора, които да ги видят.“

За кои страни е най-характерно явлението, където точно се образуват в България и какви щети нанасят, четете в 10-и брой на списание "Космос".