Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марсел и майка му Сребра
Марсел и майка му Сребра

В беседа, продължила два часа, момчето казва къде е ножът, какво му е казал брат му - защо е намушкал ученика на 2 юни 2015 г.

Братът на Йоан Матев Марсел, е разказал всички подробности за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. пред криминалния психолог Мария Раданова.

Това става ясно от разпита като свидетел по делото срещу Матев за жестокото престъпление. Пред Раданова Марсел разпознава брат си от снимката, с която е издирван, какво е казал за случката, къде е изхвърлил ножа и дрехите с кръвта на жертвата и много други детайли, които помагат на разследващите да вържат целия казус.

Йоан Матев и брат му са задържани на 22 февруари 2017-а - година и половина след престъплението. Криминалистите ги следят от няколко месеца. Те вече имат оперативна информация, че Йоан Матев е младежът с раницата, който се издирва за убийството на Георги.

Още в деня на задържането по-малкият от двамата братя - Марсел, е отведен за изследване с детектор на лъжата. Преди полиграфа има предтестова беседа с него. След това сяда на уреда и му задават въпрос. машината отчита, че има съпричастност към престъплението, или по-точно знае за него. После идва редът на т.нар. следтестова беседа, която се води от криминалния психолог Мария Раданова. Разговорът се провежда в стая в столичната дирекция на полицията. В нея са само служителката на МВР и Марсел. Тя му показва снимката на бягащото момче с раницата, което е запечатано от камера в секундите след убийството на Георги.

“Кой е на снимката - ти или брат ти?”, пита го Раданова. Марсел поглежда бегло кадъра, който и без това познава отлично. Следва кратък размисъл. Марсел и Мария Раданова мълчат.

Брат ми,

отговаря

тийнейджърът

“Не ми отговори веднага. Не мога да го притискам. Задавам въпрос и той отговаря, ако иска. Помисли няколко минути. Не съм го питала защо смята, че това е брат му. Питах го дали е сигурен. Той отговори с “да”, разказва Мария Раданова в разпита си пред съда на последно то заседание по делото.

Така тръгва разговорът между двамата, който все още върви трудно. Признанието се случва около 15 минути след началото на беседата. Тогава Раданова излиза за малко в коридора. Колегите обаче я спират. Марсел поискал тя да се върне, за да продължи разказа си с още подробности. До този момент признанието на Марсел, че на снимката е брат му, не е доказателство.

Йоан Матев в съда
Йоан Матев в съда

Когато психоложката се връща в стаята, за да продължи беседата, разговорът се завърта около маратонките, с които Йоан Матев е в деня на престъплението. Те са един от детайлите, които дава лошата снимка от камерата. Марсел разказва и за тях. След като намушкал Георги с ножа, Йоан ги

изхвърлил

в кофа за боклук

близо до

столичен мол.

Същото направил

и с дрехите си

В деня на убийството Йоан и Марсел били на тренировка, разказва още Марсел. На тенис корта обаче отива само по-малкият. Йоан отишъл да се поразходи. Връща се по-късно с други дрехи. В съблекалнята Йоан казал на брат си, че е направил глупост, защото намушкал с нож момче, на което искал да вземе парите. Станало случайно.

Най-важното признание на Марсел от разговора с психоложката е за ножа, с който е убит Георги Игнатов. Към онзи момент оръжието още не е намерено, а резултатите от полиграфа и признанията в беседата нямат доказателствена стойност. Тогава Марсел започва да се отпуска, предразположен от опитната психоложка на МВР. Разказва как Йоан му споделил къде е хвърлил ножа - в шахта близо до пейката, където е намерен трупът на Георги. Час по-късно разследващите отиват на мястото, влизат в шахтата и намират ножа, който е може би най-важното доказателство срещу Йоан Матев. Освен това вече е ясно, че той е бил в района на убийството.

“1 г. преди това купили ножа от ром в Кокаляне, докато разхождали кучето си. Марсел описа ножа - не е сгъваем, с черна дръжка, посочи размера на острието. Йоан го носил запасан в дрехите си, до корема”, разказва Мария Раданова пред съда и показва с ръце какво е обяснил Марсел по време на беседата.

Шахтата, в която е открит ножът.
Шахтата, в която е открит ножът.

Малкият брат на подсъдимия за убийството на Георги признава също, че Йоан му се обадил след инцидента. Марсел тогава е приключил с тренировката на корта и влиза в банята.

От дистанцията на времето психоложката Мария Раданова пресъздава с подробности беседата с Марсел, от която

разследващите

черпят

информация за

доказателства

Майката на братята Сребрина Гаджева, която се явява и като защитник на Йоан атакува психоложката по време на заседанието. Така например Раданова казва, че е показала на Марсел снимка на момче с шапка, а Гаджева опонира, че на кадъра той е без шапка. Адвокат Маркова пък няколко пъти казва, че изследването с полиграф не е доказателство, както и беседата. Иска от служителката на МВР да каже кой възложил задачата, как протичат беседите, колко време и т.н. На което Раданова пояснява подробности от работата на психолозите и взаимодействието им с останалите служители на МВР.

За разлика от Марсел Йоан Матев не е толкова разговорлив, става ясно от разпита на Раданова пред съда. Той и до днес твърди, че няма общо с убийството на Георги.

Доказателствата обаче, включително и тези, открити благодарение на разкритията на брат му, говорят точно обратното.

Камери заснемат самотния бегач в Борисовата градина.
Камери заснемат самотния бегач в Борисовата градина.

“С Йоан не можеше да се говори. Поведението му беше дръпнато, невъзпитано", казва Раданова за подсъдимия. И пояснява как протича беседата, за да има резултат:

Георги Игнатов
Георги Игнатов

“Психологът трябва да е сам с лицето за поверителен разговор. То трябва да те припознае като човек, на когото може да има доверие”, казва Раданова, която явно е свършила работата си професионално при следтестовата беседа с Марсел Матев. След това момчето се отрече от показанията си и има право на това. Те не са дадени пред съдия, а беседата и полиграфското изследване преди нея са без присъствието на адвокат. Но благодарение на тях разследването получава много факти за случая с убийството на Георги Игнатов, които се превръщат в доказателства, включително и веществени - като ножа в шахтата например.