Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Василев
Петър Василев

Началникът на 6-о РУ Петър Василев е отстранен от длъжност

Той: Има образувана проверка, нека завърши

Навръх имения си ден шефът на 6-о РУ в София Петър Василев влезе в новините по всички грешни причини. След скандал в заведение той уринирал в храстите му.

Василев и негов приятел спрели пред заведение фолксвагена на висшия полицай на драйв тру (спираш и поръчваш, без да напускаш автомобила - б.а.) и от прозореца питали за тоалетната. Обяснили им, че заведението е затворено, а Василев се ядосал. Почнал да буйства и уринирал в храстите. Служителите сигнализирали на охраната, а Василев потеглил с колата си.

Бил спрян на бул. “България” от екип на Пътна полиция, но отказал проба за алкохол. Затова му издали бележка да се яви на кръвен тест в болница. След като не го направил, му е съставен акт за установяване на административно нарушение, шофьорската му книжка е отнета за 2 години, а колата му е дерегистрирана за 12 месеца, обясни шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Той посочи, че по негово предложение Василев е отстранен от длъжност и е образувана дисциплинарна проверка.

Петър Василев е дългогодишен началник на 6-о РУ, на поста е от над 5 години. Досега нямал провинения, нито е наказван.

“Има случаи, за които е създавал перфектна организация”, обясни вътрешният министър Младен Маринов, който беше шеф на СДВР и е работил с Василев.

“Действия от страна на служители, които уронват престижа на МВР, няма да бъдат толерирани. Личният пример винаги е най-важен, особено с оглед на доверието, което ни гласуват гражданите”, заяви министър Маринов. Според министъра МВР има воля и инструменти, в лицето на службите по вътрешен контрол, да противодейства на прояви, които са в разрез с Етичния кодекс за поведение на държавните служители във ведомството. “Осъждам такива прояви, които подкопават доверието във всички останали хиляди хора, които изпълняват съвестно и със себеотрицание дълга си”, допълни вътрешният министър.

Самият полицай отказа коментар пред “24 часа” с мотива, че има проверка и изчаква да завърши. Пред приятели в кв. “Княжево”, в който живее, обяснил, че отказал дрегера, защото уредът дава отклонения и не е точен. Твърдял и че отишъл на кръвна проба, но от болницата го върнали.

“Петър е възпитан човек, израснал е в квартала, навремето беше спортист. После постъпи в МВР”, разказаха негови съседи. Преди да оглави 6-о РУ, е бил начело на разследващите полицаи в СДВР. “Въпреки високите постове никога не е парадирал със служебното си положение, а в компания разказва смешки и не споделя истории от работа”, казаха негови приятели от квартала.

МВР ще извърши дисциплинарна проверка, от която зависи дали Василев ще бъде уволнен. Материалите по инцидента ще бъдат предадени на Софийската районна прокуратура, която ще прецени дали да повдигне обвинения в хулиганство.

Колата на Василев е със свалени номера.  СНИМКА: ЕЛИНА МЛАДЕНОВА
Колата на Василев е със свалени номера. СНИМКА: ЕЛИНА МЛАДЕНОВА