Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Управляващата партия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган претърпя унизително поражение в неделя, когато кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу победи убедително на повторените избори в Истанбул, пише белградския вестник "Блиц".

Повечето анализатори сочеха, че Ердоган рискува прекалено много като анулира първите избори през март. Това се потвърди с оглед на факта, че Имамоглу спечели 800 000 гласа повече от кандидата на управляващата партия Бинали Йълдъръм. През март тази разлика възлизаше на само 13 000 гласа. С победата на повторените избори опозицията получи контрол над икономическата столица на Турция, град с население 15 милиона души, който беше един от жизнените източници на подкрепа за ислямо-консервативната Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на Ердоган през последния четвърт век.

Защо загуби Ердоган?

ПСР остава най-популярната партия в страната, но икономическите проблеми, включително двуцифрената инфлация и високата безработица, разклатиха положението й. Имамоглу се представи като жертва, чиято победа е открадната, което превърна малко известния по-рано общински председател в първия човек на града. Това принуди Ердоган да се оттегли за първи път, каза Сонер Чагаптай, директор за Турция във вашингтонския Институт за близкоизточна политика.

"Имамоглу създаваше новините, а Ердоган само реагираше на него", каза той.

Кюрдските избиратели, които са милиони в Истанбул, вероятно изиграха главната роля, огорчени от това, че през последните няколко години правителството се нахвърляше срещу кюрдските активисти. Главната прокюрдска Демократична партия на народите даде подкрепата си за Имамоглу и нейното знаме бе издигано на празненствата за победата в неделя.

Какво означава това за Ердоган?

"Елитът на ПСР вероятно ще се опита да омаловажи значението на изборите и да се държи като че не се е случило нещо кой знае какво", каза Берк Есен, професор по международни отношения в университета Билкент в Анкара. Той добави, че Ердоган все пак ще трябва да се занимае с вътрешните си съперници.

Има упорити слухове, че някои по-изявени имена в партията като бившия премиер Ахмет Давутоглу и бившия президент Абдуллах Гюл /и двамата критикуваха решението да се анулират изборите/ си играят с идеята за създаване на нова партия.

Поражението в неделя изглежда може да причини вреди, като се вземе предвид възможността на Ердоган да мобилизира държавни ресурси и да установи контрол над много институции, от медии и съдилища до избирателната комисия, каза Чагаптай.

Ердоган обаче остава най-изявената фигура в турската политика. Той омаловажи избора на новия кмет като каза, че това е само "смяна на витрината", защото ПСР контролира почти две трети от градските общини.

Какво следва?

Всички са обърнали очи към съюзника на ПСР, дясната Партия на националистическото действие, която е нужна на правителството, за да може да запази мнозинството си в парламента. Разделянето на двамата партньори може да доведе до нови избори, въпреки че това би било много непопулярно в страната, чиито граждани отидоха до урните осем пъти за само пет години.

Ердоган все още има възможност да усложни живота на Имамоглу, когато кметът поеме Истанбул, защото ПСР контролира повечето градски общини. Правителството също така в миналото е отстранявало кметове, особено прокюрдски лидери в югоизточната част на страната, макар че в случая това би било рискована стратегия с оглед на голямата победа на Имамоглу.

/От БТА/