Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заливането с киселина на директора Сергей Филин е началото

Напускането на една от най-добрите балерини Светлана Бункина все още е обвито в мистерия

Обвинения за сексуален тормоз над танцьорки разклатиха имиджа на институцията

От 2013 г. насам над легендарния "Болшой театър" сякаш тегне проклятие. Почти всяка година той е разтърсван от скандали за изнудвания, покушения и убийства.

Десетки мистериозни случаи, свързани със съдбата на различни служители, го превърнаха в нарицателно за насилието и корупцията в Русия.

Началото на краха всъщност започва преди 18 години с оттеглянето на световноизвестния хореограф и народен артист Юрий Григорович. Оттогава следват постоянни смени на ръководството, което така и не успява да въдвори ред и мир сред служителите на "Болшой". Завистта, дрязгите и интригите помежду им не бяха скрити от широката общественост и театърът често ставаше основна тема в редица международни новинарски емисии.

Първият фатален случай, който беляза разпада на театъра, бе на 17 януари 2013 г. Тогава артистичният директор и главен балетмайстор на "Болшой" - Сергей Филин,

беше нападнат

пред дома си,

след като паркира колата си. Извършителят на бруталното престъпление заля със сярна киселина лицето на талантливия танцьор, вследствие на което той получи тежки изгаряния. Веднага бе приет в болница с опасност за живота, но лекари успяха да овладеят ситуацията. Животът на руснака обаче се промени завинаги. Дълго той бе обект на постоянни психологически атаки. Получаваше стотици обаждания по телефона от непознати . Няколко пъти бяха откраднати и гумите на колата му, а поръчителят и извършителят на престъплението оставаха неизвестни.

Като първоначален мотив за посегателството бе посочена "завист". Без да губят време, разследващи започнаха да работят по случая денонощно. Разпитани бяха десетки колеги на Сергей, за които се смяташе, че може да имат пряка връзка със случилото се.

Задържани бяха трима, единият от които направи и самопризнания. Оказа се, че престъплението срещу художествения ръководител всъщност е по поръчка на друг танцьор - Павел Димитриченко, който стана известен с изпълнението на ролята на Иван Грозни и злия магьосник в "Лебедово езеро". Мотивът за заливането с киселина на Филин пък се оказа красивата балерина Анжелина Воронцова.

Малко преди съдебния процес от името на 300 служители на театъра беше изпратено писмо до президента Владимир Путин в подкрепа на Димитриченко. Всички те единодушно застанаха зад позицията, че поръчителят на атаката със сигурност не е той и е признал вина под натиск.

В действителност Павел лично разказва, че

покушението

е направено по

негово желание

Заедно с руснака са арестувани изпълнителят на поръчката - Юрий Заруцки и шофьорът Андрей Липатов, който кара наемника до местопрестъплението. Съдебният процес срещу тримата мъже мина бързо. Димитриченко получи шест години затвор при строг режим, Заруцки - десет, а Липатов четири години.

Това престъпление обаче беше само началото на редица такива, които се случиха в период от шест години.

Жертва на телефонен тормоз и сериозни заплахи за живота получаваше и една от най-добрите балерини на театъра - Светлана Бункина. Тя така и не посочи конкретна причина за своето решение да напусне Болшой и да се премести в Канада. И до днес не е ясно какви точно са били заплахите към танцьорката, тъй като тя продължава

упорито да ги

пази в тайна

Според разследващи обаче категорично е отхвърлено телефонният тормоз да има общо с този, на който дълго време бе подложен и самият Сергей Филин, въпреки че двамата неведнъж са били партньори в представления.

Не се изключва обаче заплахите да идват от делови партньор на нейния съпруг Владислав Москалев, с когото са имали разногласия. Вината му обаче така и не е доказана, а мъжът отхвърля обвиненията срещу него. Мистерията около внезапното напускане на талантливата балерина се заплете още повече и заради нейните твърдения, че е възможно телефонният тормоз да идва от човек, който е част от артистичните кръгове на театъра.

Един от най-големите удари върху имиджа на "Болшой" всъщност бе нанесен със скандала за сексуален тормоз и психически натиск върху служителите. Начало на него постави една от най-известните примабалерини Анастасия Волочкова, която беше уволнена от театъра през 2003 г. с мотива, че е "твърде дебела".

Към днешна дата самата тя отправя сериозни обвинения към директора и ръководството за това, че принуждавали танцьорките да спят с богати руски олигарси, които идвали да гледат представленията им.

"Още преди десет години, докато работех в театъра и танцувах, нееднократно съм получавала подобни предложения - спомня си Волочкова. - Определяха като мое задължение това да спя с представители на олигарсите на техните партита."

Балерината обяснява още, че момичетата, които играели в различни групи,

били принуждавани да ходят на приеми,

на които се запознавали лично с богатите мъже. Казвали им, че трябва да бъдат приятна компания за гостите и че ако поискат от тях секс, те трябва да се съгласят. Тези, които възроптавали и не били съгласни с дадените им указания, били заплашвани, че може да бъдат изхърлени от театъра и развитието им на сцената на "Болшой" да бъде прекратено много бързо.

Реакцията от страна на ръководството на театъра не закъсня. Твърденията на Анастасия бяха категорично отхвърлени от генералния директор Анатолий Иксанов. Той определи обвиненията на примабалерината като мръсни лъжи и отмъщение за това, че е била махната от театъра.

Защо Волочкова завежда дело и какви са останалите скандали, разтърсили легендарната институция, четете в хартиеното издание. 

Сергей Филин не се стресна от атаката с киселина и продължи да се появява пред камерите.
Сергей Филин не се стресна от атаката с киселина и продължи да се появява пред камерите.
След напускането на Юрий Григорович така и не се намери достоен негов заместник, който да въдвори мир в Болшой театър.
След напускането на Юрий Григорович така и не се намери достоен негов заместник, който да въдвори мир в Болшой театър.