Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заедно с лидера Мустафа Карадайъ на срещата с Даниела Дариткова и Менда Стоянова от ГЕРБ за субсидиите е бил и депутатът Делян Пеевски. “Винаги бих инвестирал в проекти на г-н Доган”, отговори той на репортерски въпрос би ли инвестирал в ТЕЦ “Варна”.  СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Заедно с лидера Мустафа Карадайъ на срещата с Даниела Дариткова и Менда Стоянова от ГЕРБ за субсидиите е бил и депутатът Делян Пеевски. “Винаги бих инвестирал в проекти на г-н Доган”, отговори той на репортерски въпрос би ли инвестирал в ТЕЦ “Варна”. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Държавата ги пуска без наем в централите

 ГЕРБ и ДПС се разбраха на изненадваща среща рано сутринта, още в петък ще се гласува

1,5 млн. годишен “бонус” за парламентарните сили пък предлага ВМРО

Безплатни офиси от държавата и свобода да набират дарители, след като субсидията им стане само 1 лв. на глас. Пада ограничението за финансирането им от юридически лица, както и таванът от 10 хил. лв. на година за физически.

Това е последното предложение на ГЕРБ. То бе обявено от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова след среща с ДПС днес. Тя изненадващо се състояла рано сутринта, а тази вечер изтече последният срок за внасяне на предложения между двете четения на закона. Утре промените трябва да минат в комисията по бюджет и финанси, а в петък парламентът окончателно да ги гласува. БСП безуспешно поиска удължаване на срока с една седмица.

Оставяме на нашата позиция за 1 лев, но това е наистина ниска субсидия, затова трябва да се направят промени за отворено финансиране, заяви Стоянова. Ако говорим за американския модел, трябва да се даде възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност,

декларация

за произход

на средствата

и всичко останало, което Сметната палата прави като одит на разходите на партиите, обясни Стоянова.

За да даде възможност на партиите да поддържат своите структури, ГЕРБ ще предложи общините и държавата да им предоставят безвъзмездно офиси. Със субсидията от 1 лев могат да се поемат разходи за административен персонал, обясни шефката на бюджетната комисия.

За други разходи

- като избори,

ще си търсят

подкрепа от

други спонсори,

категорична бе тя. Не виждала причина да има таван за подкрепа от фирми и лица, ако го декларират и е ясен произходът на средствата. Това е една стъпка към осветляване на финансирането на партиите, не е тайна, че те

и сега получават

неофициални

дарения,

коментира Стоянова.

Запитана дали така не се създава риск партиите да станат зависими от олигарси, тя отговори: “Всякакъв риск има, на референдума преди 2 г. това се разясняваше, но над 2,5 млн. казаха, че искат 1 лв. финансиране.” Няма как по друг начин партиите да съществуват въобще в правния мир, ако е само субсидията от 1 лев, обясни още Стоянова защо се предлага паралелно и държавно, и американски тип финансиране.

Дали 1 или нула лева, е едно и също за партиите. Ако ще се финансират по друг начин, предлагаме това да е публично и без анонимни дарения. Да се знае от кои физически и юридически лица са получавали средства партиите, обясни и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Отпадане на забраната за финансиране от фирми, но въвеждане на годишен таван за даренията от физически и юридически лица от 8 млн. лв. - такова предложение между двете четения на закона е внесъл пък лидерът на НФСБ Валери Симеонов. По-рано вчера в кулоарите на парламента той обяви, че не отговаря за безумията на ГЕРБ, защото двете партии не били сиамски близнаци.

Представените в Народното събрание партии да вземат субсидия за парламентарна дейност от 1,5 млн. лв. на година, предлагат пък от ВМРО.

“Атака” подкрепи искането за 1 лев субсидия, коментира лидерът Волен Сидеров. Но обърна внимание, че ако партиите ще се издържат с дарения от фирми, трябва да се прави икономическа разлика между САЩ и България. “Тук нашите богати хора си ги знаем. Той и премиерът го каза -

всеки един богат

човек да

си има партия

Чудесно, ако това искаме, но да се говори откровено, да не се крие зад лицемерието, че партиите харчели много пари”, заяви той.

И припомни, че още през 2013 г. от “Атака” са внесли предложение за нула лева субсидия, но при условие, че по време на кампании медийното отразяване е безплатно. “Ако субсидията е нула, то тогава нека отразяването и пропагандирането на идеите на партиите да не бъде платено”, призова Сидеров. Нали по конституция гражданите изразяват своите политически идеи чрез партии. Ако някой иска да промени конституцията, то тогава да предложи - да се забранят партиите или да няма политици въобще, допълни той.

Паралелно с промените за субсидиите и БСП, и ДПС са внесли и другите си предложения за промени в бюджета.

ДПС предлага създаване на фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от такси на семействата. Първа вноска във фонда да са спестените средства от субсидиите на партиите, каза Карадайъ. Той напомни, че премиерът Бойко Борисов е предложил във фонда да има между половин и 1 милиард лева, а останалото да се внесе с постановление на МС. Третото предложение на ДПС е книгите и учебниците да се освободят от ДДС.

БСП: Приватизират политиката,  това е атентат срещу демокрацията

Сега кого ще обслужват партиите - избирателите или спонсорите си, пита Крум Зарков

“Стана ясно какво се крие зад изненадващото предложение за 1 лев субсидия. Въобще не е ставало дума за намаляване на парите на партиите, а за координирана акция, която цели да допусне частно финансиране на партиите. В тази координирана акция ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот на страната.” Това заяви зам.-шефът на червената група Крум Зарков.

Кого ще обслужват партиите оттук нататък - избирателите или спонсорите си? Кой ще определя листите за общински съветници - партиите или контролиращите ги олигарси, попита Зарков.

Тава е истински атентат към някои от базисните постижения на българската демокрация, отсече юристът. И призова за открит и честен дебат как да се намали субсидията, но без да се наруши независимостта на политическите субекти.

БСП ще се противопостави на всеки опит легално да се вкарат частни интереси в политиката. Трябва да се борим с корупцията, а не да се опитваме да я легализираме, както правят ГЕРБ и ДПС, каза Зарков.

ГЕРБ отказаха да се срещнат с нас, но притичаха веднага, когато бяха привикани от ДПС, коментира още той. Бе категоричен, че предложението на ДПС цели отпушване на частното финансиране.

Това е целенасочен опит да се затрудни работата на всеки, който дръзне да се противопостави на статуквото, продължи левият депутат и се зарече БСП да не го допусне. Готови са да сезират и други институции, и европейските партньори. Една от констатациите във всички доклади на групата за борба с корупцията ГРЕКО засяга публичното финансиране на политическите сили, на което днес се слага кръст, обясни Зарков.

БСП ще покани на разговор неправителствени организации и публични авторитети, които са внесли писмо в НС и се противопоставят на тези промени.