Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слънчев бряг
Слънчев бряг

Звучи като виц, но е истина - туроператори предлагат по-евтини почивки за Българското Черноморие, използвайки чужди резервационни системи, отколкото ако заложат на наши провайдъри.

"Намерих оферта за клиент за Златни пясъци за 75 евро за 10 дни за единична стая - нощувки със закуски и вечери. Вярно е, че

това беше

още през януари,

но дори тогава българските резервационни системи даваха други цени", коментира Светлана Ваташка, управляващ съдружник на 4seasonstravel. Промоционалните цени важаха при ранни записвания.

Сега положението е друго, макар че по данни на туроператорите няма разлика в нощувките и храната в сравнение с миналата година. Или ако съществува, е на малко места. Но въпреки това всички отчитат спад в броя на почиващите у нас. Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че става дума за 1-2%.

Защо се получи това?

В продължение на няколко години морският туризъм цъфтеше благодарение на проблемите в околните страни - атентатите в Египет и сваления руски самолет, икономическата и финансова криза в Турция, нестабилната обстановка в Тунис. Част от чуждите почиващи се пренасочиха към България.

Тази година обаче намаляха дори най-многобройните групи - руснаците и германците. Първите предпочитат Турция, защото и двете страни са доларови икономики, а кризата в югоизточната ни съседка намали драстично цените.

От летище Варна вече се изпълняват директни полети до Хамбург, Кьолн, Берлин и Копенхаген в очакване на туристи. Но германците се насочиха не само към Турция, но и към Тунис, Египет, Испания и Албания.

За разлика от всички тези страни

България има един недостатък - сезонът е по-кратък,

отколкото по Средиземноморието. Това кара хотелиерите и ресторантьорите да държат високи цени, за да могат да си възвърнат разходите, направени за инвестиции. От своя страна хората имат

сериозно перо за път, а допълнително и за паркинг.

За сравнение местата за паркиране по дългата плажна ивица на испанския курорт Коста дел Сол са безплатни по цял ден.

Във Варна и Бургас не можеш цял ден да държиш колата си на синя зона, така че ако искаш да ползваш градския плаж, трябва да търсиш други опции за придвижване до брега. Проблем има и с многото неохраняеми плажове на Северното Черноморие - всички около устието на Камчия, Камчийски пясъци и Шкорпиловци.

Концесионерите не искат да инвестират в подобрения, а само дават под наем места за барове и ресторанти. Същевременно

разходите им са доста високи.

Заплатата на един спасител заедно с нощувките му излиза не по-малко от 2000 лв. на месец. А според разпоредбите спасители трябва да има на всеки 100 метра. На 1 км плаж трябва да са разположени 30 спасители, отделно са разходите за почивстване на пясъчната ивица, за вода и ток.

"Вчера бях на Камчия и видях, че на един от постовете стояха двама 70-годишни спасители. Очевидно няма желаещи. Читавите хора от години работят в чужбина, защото получават повече, а и сезонът у нас е по-кратък", коментира туроператор от Варна.

Трудно се намира и друг персонал. Една камериерка трябва да е обучена как да поддържа стаите. И ако миналата година

имаше бум на украинци и молдовци,

тази година вече и те не достигат. Друг минус е липсата на магистрала до Варна, която е достъпна главно по въздух. Затова заради директната връзка по магистрала "Тракия" със София и Пловдив Южното Черноморие е по-посещавано.

Созопол
Созопол