Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не, няма да умрем! Да, има затопляне, но ще се борим и ще оцелеем, категоричен е климатологът проф. Георги Рачев

Наистина ли идва свършекът на света и да вярваме ли на катастрофичните прогнози за предстоящия апокалипсис? Не, категорични са учените, с които "168 часа" разговаря. Според тях опасности наистина има, но не е честно днешният начин на живот автоматично да се пренася след 30 или 50 години, след което да се чертаят мрачни сценарии.

Именно това направиха тези дни два научни центъра, които излязоха с доста страховити прогнози.

От Националния център за възстановяване на климата в Мелбърн обявиха, че някъде към 2050 г. може би ще е краят. Сред причините ще са климатичната катастрофа, недостигът на храна и вода, които ще провокират конфликти и безредици, ще има

екологичен

колапс,

горещи вълни, неконтролируеми миграционни вълни, придружени от пандемии, военни конфликти за територии и накрая неминуемо ще се стигне до ядрена война.

За разлика от тях д-р Джовани Строна от Съвместния изследователски център на Европейската комисия не се ангажира с конкретна година за апокалипсиса.

Според неговото изследване климатичните промени повишават риска от "ефекта на доминото", който може да унищожи живота на Земята. При теорията за

"съвместното изчезване",

един организъм умира, защото зависи от друг вид, който също е обречен. Затова за Строна и колегите му най-лошият възможен сценарий е когато климатичните промени убиват вид след вид.

Изчисленията им сочат, че при средно повишение на температурите от 5-6 градуса е напълно достатъчно, за да унищожи живота на планетата.

"Има една категория псевдоучени и псевдоуправленски кадри, които предричат винаги и само катастрофи - коментира пред "168 часа" известният климатолог проф. Георги Рачев. - Лично аз от висотата на моите години може би съм преживял 30 свършека на света в резултат на нападения на извънземни, космически катастрофи, а напоследък и 10-ина свършека на света от климатична гледна точка. И ако в миналото

краят

на цивилизацията настъпваше на определена дата, сега нещата са малко по-отдалечени във времето. Примерно, че ще загинем след 20-30 или 50 години. Не, няма да загинем. И причината затова е, че в световен мащаб се забелязва, че колкото по-богато става едно общество или една нация, толкова повече обръща внимание на качеството си на живот. Преди години се борехме за насъщния,

за малкото парче

месо на масата. Сега, когато имаме всичко и на сравнително добро ниво, обръщаме все по-голямо внимание на качеството на живот."

Според учения много трудно може да се направи прогноза за климата след 20 или 30 години и именно с това някои научни центрове манипулират обществеността.

"Днешния начин на живот свободно го пренасят в следващите години, изхождайки от презумпцията, че ще се случва едно и също - казва Рачев. – Примерно, понеже днес

замърсяваме

с толкова, след 30 години вече ще е еди-колко си, а това ще доведе до еди-какво си. Но истината е, че никога не става така."

Какви са аргументите на учения?

"При социализма перничани дишаха най-мръсния въздух в цяла Европа - смес от токсични съединения и газове. Всъщност това не беше въздух. Затова хората емигрираха оттам, за

да спасят

децата си

от болести

В момента Перник е като тихоокеански курорт. Преди на ТЕЦ-а не можеше да му видиш комина, а сега ако се погледне през целия Перник, се вижда планината Руй. Колкото и да е невероятно, в момента перничани са световен рекордьор по подобряване на чистотата на въздуха. Може да ви звучи като смешка, но е истина. Затова не трябва да вярваме на тези катастрофални прогнози."

Рачев твърди, че до момента много внимателно следи този лавинообразен поток от негативна и катастрофична информация и въпреки това не вижда нищо съществено, което да докаже трагедията на глобалното затопляне и евентуални смъртоносни промени.

"Напротив, светът става по-богат, по-мирен, работи върху качеството си на живот, дори в Китай - казва професорът. - Кога някой там се е занимавал с чистотата на въздуха? Но ето, дойде време, когато самото общество повдигна този въпрос и китайската комунистическа партия бе принудена да приеме, че

това е проблем,

който трябва да започне да се решава. В Индия също сме свидетели на подобен процес, макар там да върви по-бавно. Помня, че като студенти се смеехме на Германия, където замърсяването бе достигнало такива колосални размери, че в Рейн можеше да си промиеш фотофилма. Сега Западна Европа е доста чиста по отношение на въздуха и водата и нещата продължават да се подобряват. Следователно глобалното затопляне и промените не са само лоши. Да, има замърсяване, това е факт! Има доста мръсни райони, продължава да нараства въглеродният диоксид. Земята се затопля, но това не е само трагедия. Напротив, усвояват се нови територии, нови площи, отглежда се повече храна, от когато и да било. Никога досега човечеството не е било толкова сито и нахранено. Никога досега детската смъртност от глад не е била на изчезване, както сега. Да умреш от глад на Земята днес е почти невъзможно, което е един невероятен напредък. Започнахме да обръщаме внимание не само на чистотата на въздуха, а и на водата. Нещо, което е огромен проблем, защото чистата питейна вода става все по-малко. Замърсяваме океаните, които са две трети от лицето на Земята и съдържат 95% от водата на планетата. Пластмасите пречат на нормалното природоползване, вече имаме няколко огромни пластмасови острова. Няколко десетки хиляди квадратни километра от Световния океан са пълни с пластмаси. Това е резултат от човешката цивилизация, но хората вече осъзнават своята роля и се опитват да провеждат повече добри политики за опазване на околната среда. Целта е

да живеем по-добре,

без да се лишаваме и по-малко да вредим на природата. Никога до този момент в противовес на всички тези лъжливи твърдения Земята не е била толкова зелена и никога не е имало толкова много гори."

През май НАСА направи проучване, сравнявайки сателитни снимки на Земята сега с тези отпреди 20 години. Оказа се, че за този период са засадени над 15,2 млрд. дървета, като основната заслуга е на вечните "двойкаджии" Китай и Индия. На тях дължим 4,9 млрд. нови дървета, на другия замърсител - Пакистан - 1 млрд., на Етиопия - 1,7 млрд., на Перу - 646 млн. и т.н.

На какво се дължи този обрат?

"Досега изсичахме тропическите гори, тайгата, влажните екваториални гори - обяснява проф. Рачев. - В Индонезия се изсякоха хиляди квадратни километри влажни гори, човечеството унищожи десетки хиляди животни и растения, за да насади маслената палма, която носи приходи. Сега наблюдаваме обратния ефект - хората получиха пари и изведнъж се замислиха за природата, но това стана след като се нахраниха. На

гладния човек

няма как да му говориш за екология. Той първо трябва да се нахрани, затова сега започват да възстановяват влажните екваториални гори. Това е начинът - "принудата", за да се върнем към естествената природа.”

Според учения при катастрофалните прогнози се използват много спекулации. Най-експлоатираната е колко бързо ще се повиши нивото на Световния океан. Повечето научни центрове непрекъснато плашат с 2-3 метра и повече, което може да е фатално.

"Досега нивото на Световния океан за 100 години се е повишило с 18 см обяснява проф. Рачев. - Но затоплянето е факт. Видях го в Антарктида." 

Каква е реалната опасност според проф. Рачев, четете в хартиеното издание.