Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Десислава Кулелиева
СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Битката между привърженици и опозиция на Нинова започна още по дневния ред на заседанието

С призиви Корнелия Нинова да оттегли оставката си започна конгресът на БСП. Близо 700 делегати се събраха в зала 1 на НДК. Те трябва да приемат доклада за представянето на партията на евроизборите и документите за местите избори. Основната интрига обаче е съдбата на лидерката, която подаде оставка след изборите.

Споровете между привържениците и противниците на Нинова започнаха още по дневния ред на заседанието. Беше обявено, че делегати от Пазарджик са поискали от него да отпадне точката, с която конгресът констатира оставката на Нинова. Други делегати пък са поискали включване на точка, с която конгресът задължава до 3 месеца да се приемат условията и реда за провеждане на пряк избор, а процедурата да започне едновременно с пълния цикъл отчети и избори в партията.

Другарката Нинова да оттегли оставката си, взе първи думата Валери Иванчев, делегат от столичния район "Младост". Такова е желанието на огромното мнозинство на членовете и симпатизантите ни, обясни той. Партията не е готова за пряк избор - няма правилник, няма и пълен електронен регистър, категоричен бе соцделегатът. И обвини опозицията, че е оганизирала саботаж за приемане на правилата за прекия избор, а шефката на комисията Анна Янева била ругана от опозицията. Без пряк избор ще се върнем в Средновековието, смята Иванчев.

Категорично не сме съгласни с оставката на другарката Нинова, затова предлагаме тя да я оттегли, така Ваня Цанкова от Пазарджик аргументира предложението на делегатите от нейния район точката за оставката на Нинова да отпадне от дневния ред. Трябва да се занимаваме с партийните структури, а не вътрешнопартийно противопоставяне, каза тя и призова партията да отиде единна и уверена на местните избори. В нас са отправени погледите на много хора, които искат да имат бъдеще тук, допълни тя.

Настояваме другарката Нинова да оттегли оставката си. Даваме ви пълното си доверие, вие ни изведохте като мощен локомотив и ни вдъхнахте надежда и кураж да говорим смело и открито, заяви делегатка от Казанлък. И поиска конгресът да се превърне във вот на доверие към Нинова. Още по-важно от оставката е силата да се изправиш и да продължиш, призова я делегатката. А опоицията ще почака още няколко месеца до прекия избор, допълни тя и призова конгресът да се ръководи от силата на разума, а не на самоунищожението.

Абсурд е конгресът да има право да разпусне партията, но да няма право да избира председател. И юридически, и политически абсурд и в един момент цялата партия ще падне в капан, скочи Велислава Дърева.

Дайте шанс на организацията ни и на други, които имат шанс да спечелят местните избори. Ако останем раздирани от това противоречие, никой няма да ни подкрепи. Затова да остане само точката за доклада и се надявам разумът в партията да надделее, заяви Иван Иванов от Русе. Другарю Станишев, ако те бяхме послушали, още по-тежка щеше да е загубата, допълни той.

Не е момент и време за подаване на оставка, заяви и Любомир Андреев от Хасково.

Оставката е налице, скочи обаче Румен Банков от Ямбол. Личното й искане на Нинова го имаме, то беше заявено пред Националния съвет, когато поисках директно да има избор на заместник, но свикахме конгреса за това. С каква ситуация изпаднахме с тази оставка - имаме ли председател или не, попита той. Партията не се управлява с врътки и с процедури, а с идеи, лидерство и устав. Изпадаме в ситуация да не знаем имаме ли председател или не, допълни той. Подадената оставка предизвика свикването на конгреса и това трябва да е основната точка, категоричен бе той.

С призив Нинова да слуша партията си и да се съобразява с желанията на членовете и симпатизантите си, стана Весела Лечева от името на Великотърновската структура. Имате увереността и подкрепата като линия, бъдете на висотата на гражданите, които представлявате, обърна се тя към Нинова.

В лични спорове и нападки прерастна искането на вътрешната опозиция за включване на точка в дневния ред за промяна в устава, с която да се върне избора от конгрес на председател при предсрочно прекратяване на пълномощията му, като се запазва и прекия избор от всички членове на партията. Георги Свиленски поиска точката да не се включва. Разбирам позицията на Мерджанов и Миков, които още преди 2 г. се обявиха против прекия избор, но не разбирам тази на Дъбов, Гергов, Янков и други, които преди 2 години подписаха това предложение. Тогава то ги обедини да изберат Нинова, да я поставят в зависимост и да се опитват да влияят на партията. Последните 2 г другарката Нинова успя да се оттърси от тези зависимости и да направи така, че партията да се ръководи от органите й, заяви Свиленски. Тези промени не са обсъждани от структурите. Уставът ни е конституцията на партията и няма как ние, делегатите, без да сме питали партията, да приемем промени, отхвърли предложението Свиленски. И цитира Дъбов, който преди 2 г. е подкрепил прекия избор.

Преди 2 г. Свиленски бе близък до Миков, сега го виждаме от другата страна, отвърна му Дъбов. 30 г. изборът се прави от конгреса и това право трябва да бъде запазено като възможност, паралелно с прекия избор, обясни той. И напомни, че в България пряк избор се е правил само в СДС и сега всички виждали съдбата на синята партия.