Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Привържениците ѝ готвят оттегляне на точката от конгреса, която трябва да констатира оставката ѝ

l За първи път политически доклад няма да се представи от председателя на БСП

Корнелия Нинова най-вероятно ще остане начело на БСП поне още година - до провеждането на пряк избор от всички членове на партията догодина. Това се очаква да се случи на червения конгрес днес в резултат на процедурни хватки, организирани от “Позитано” 20. Най-висшият партиен форум се събира в зала 1 на НДК, за да обсъди доклада за представянето на БСП на евровота и да приеме документите за местните избори наесен.

Оттегляне на точката от дневния ред на заседанието, която предвижда констатиране на оставката на Нинова, готвят привържениците ѝ, както “24 часа” вече писа. Паралелно с това те вкарват проекторешение, с което конгресът задължава Националния съвет до 3 месеца да приеме правила за пряк избори. Той ще се проведе заедно с редовната кампания по отчети и избори в партията, която стартира в началото на следващата година и ще приключи докъм май месец. Текстът е внесен от Анна Янева, Петър Витанов, Димитър Данчев и др. Настоящата лидерка вече заяви, че ще се кандидатира отново и този път ще се бори за доверието на всички социалисти.

Очаква се обаче предложенията на “Позитано” 20 да срещнат бурен отпор от вътрешната опозиция по време на заседанието днес. По нейно настояване пленумът миналата седмица взе решение да включи в дневния ред точка, с която констатира оставката на лидерката и дава 1 седмица срок на Националния съвет да избере временен партиен шеф. По устав се избира един от зам.-председателите.

Опозиционерите искат и промяна в устава, с която да се върне възможността за избор на лидер от конгреса освен чрез пряк вот. Това е необходимо като възможност, за да може при ситуации като настоящата партията да не изпада в криза, а делегатите на конгреса да избират председател, който да завършва мандата, аргументират се те.

Дори и промяната да мине, избор на лидер от този конгрес обаче не може да има, тъй като трябва време тя да бъде вписана от съда. Въпреки това се спрягат имената на Костадин Паскалев, Дора Янкова, Красимир Янков и Валери Жаблянов като варианти за заместник на Нинова.

Бурни разисквания се очакват и по политическия доклад, който е за представянето на БСП на европейските избори. За първи път той няма да се чете от лидера, а от шефа на работната група Валери Жаблянов. Текстът на доклада бе сериозно преработен под натиска на “Позитано” 20 късно в петък и от него са отпаднали много от острите критики към Нинова, разкриха запознати.

С процедурни хватки и след днес Нинова най-вероятно ще продължи да е лидер на БСП поне още 1 г.
С процедурни хватки и след днес Нинова най-вероятно ще продължи да е лидер на БСП поне още 1 г.