Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Немски гражданин ще бъде съден за отглеждане в частен двор на защитен вид костенурки. Окръжна прокуратура - Благоевград е внесла в съда обвинителен акт срещу Г. Б., който е постоянно пребиваващ в България. През 2016 г. закупил къща с двор в с. Микрево и се нанесъл да живее там със семейството си. Започнал да намира на различни места костенурки. Носел ги в дома си, за да ги храни и отглежда. Направил им две заградени с бетонни тухли пространства с дъсчени прегради.

Към юли 2018 г. Г. Б. отглеждал общо 19 костенурки от вида шипобедрена костенурка и шипоопашата костенурка, които са защитени от Закона за биологичното разнообразие и Конвенцията за опазване на европейската дива флора и фауна. Чужденецът често пътувал до Германия и оставил ключа на двора на съседа си, за да храни животните, които номирал ранени по пътищата и ги прибирал, за да ги спасява.

В Регионална инспекция по околна среда в Благоевград е постъпил сигнал за незаконно отглеждане на животинските видове. Експерти извършили проверка място и през оградата на имота забелязали, че в двора се движат голям брой костенурки и веднага уведомили полицията. След оглед животните били иззети.

От назначената ветеринарно Ц медицинска експертиза се установява, че всички костенурки са в добро здраве и могат да бъдат пуснати в естествените им местообитания в състоянието, в което са намерени и същите са освободени от експертите а РИОСВ.