Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Външно: Няма българин, който би приел да се отдава почит на Гоце Делчев на 7 октомври Екатерина Захариева Снимка: МВнР

Няма българин, който би приел да се отдава почит на Гоце Делчев на 7 октомври, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя отговори на въпрос дали страната ни би приела предложението на историците от Северна Македония за общо честване на тази дата, на която костите на Гоце Делчев са предадени от София на Скопие. Помолена за коментар дали трябва да се блокира членството на Северна Македония в НАТО и Европейския съюз, Захариева отговори:

"По отношение на започване на преговори за членство в ЕС, в тяхното споразумение за асоцииране има задължение за добросъседски отношения и в частта на историята", предава БНР.

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров допълни, че ако Гоце Делчев беше жив, нямаше да е доволен от разделението, което се случва около името му:

"Ако беше жив, нямаше да е много доволен от разделението, което се случва около името му".

Делото на Гоце Делчев може да бъде мостът, който да свърже историята и съвремието на България и Северна Македония. Това заяви министърът на външните работи на съседната ни държава Никола Димитров, който ръководи правителствена делегация у нас.

Вицепремиерът Екатерина Захариева допълни, че Гоце Делчев е една от личностите, които трябва да ни обединяват, а не да ни разделят. Захариева изрази надежда до края на годината комисията от експерти от двете държави, които работят по историческите въпроси, да приключи работата си успешно.

Екатерина Захариева и Никола Димитров подписаха протокол след първото съвместно заседание на маждуправителствената комисия. Захариева се надява специлно работата на комисията по история да приключи успешно до края на годината. Двамата министри оцениха високо изпълнението на договора за добросъседство и подписаха протокол след първото заседание ма междуправителствената съвместна комисия.