Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пътят на Скопие към НАТО и ЕС минава през истината за Гоце Делчев (обзор) Първото заседание на съвместната междуправителствена комисия между България и Северна Македония се проведе в понеделник.

Захариева с предупреждение към колегата си Иванов

Срок до края на годината историческата комисия да изчисти спорните моменти, иначе България ще я напусне

България ще продължи да подкрепя Северна Македония да получи дата за начало на преговори за членство в Европейския съюз, но ще съблюдава много стриктно изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, особено в частта за историята.” Това предупреди в понеделник вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след първото заседание на съвместната междуправителствена комисия на двете страни, което се проведе в София. Захариева е нейн съпредседател заедно с македонския си колега Никола Димитров.

Ден по-рано вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов бе далеч по-рязък и обясни, че е “време България да втвърди позицията си подобно на гръцката страна”, ако Скопие не признае, че Гоце Делчев е българин по народност. Именно животът и делото му се оказват крайъгълният камък в преговорите между София и Скопие по изчистване на спорните исторически въпроси - процес, който бе поверен на нарочно сформирана комисия от експерти.

Скопие предлага общото честване да бъде на 7 октомври - деня, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Няма българин, който да се съгласи с това, категорична бе вчера Захариева.

“За съжаление, комисията не успя да постигне съгласие по личността на Гоце Делчев. Тяхното предложение е категорично неприемливо за нас.

Абсурдно е да

празнуваме дати,

свързани с

Коминтерна

и Тито

Имаме общо разбиране, че не е лесно, но от друга страна, трябва да сме смели, защото искаме само истината и нищо друго”, каза тя.

Българският външен министър обясни, че историческите въпроси между София и Скопие трябва задължително да се изчистят, защото

“не бива да

внасяме в ЕС

нерешени

двустранни

въпроси”

“Бих дала шанс на историческата комисия до края на годината, преди да се откажем от нея”, заяви Захариева.

“Искам да ви уверя, че Република Северна Македония е цялостно посветена на този процес. Убеден съм, че това не е просто, защото сме подписали договора, а е много важно за нас самите. Окуражихме историческата комисия да продължи да работи. Този процес ще го завършим заедно с мъдрост и приятелство”, ангажира се Никола Димитров след края на заседанието.

Нашата оценка е, че има съществен напредък в политически план за последната година и половина, отчете Захариева. И съобщи, че от 1 август 2017 г., когато бе подписан договорът са проведени

4 срещи между

президентите на

двете страни и

8 между

премиерите,

а външните министри са се срещали шест пъти на четири очи и десетки в рамките на различни формати. “Мога да кажа, че за това време политиците изпреварихме историците и вече честваме заедно Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание, светите братя Кирил и Методий”, каза още Екатерина Захариева.

Искаме по-бързо транспортния коридор между Адриатическо и Черно море

Да се ускори проектът за транспортен коридор №8, който трябва да свърже Адриатическо с Черно море. Това поиска вицепремиерът Екатерина Захариева след края на първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между София и Скопие.

Захариева похвали двете министерства на транспорта, че имат ясен график. Припомни, че коридорът получи финансиране, което премиерът Бойко Борисов договори на Берлинския процес в Триест.

Захариева отбеляза, че допреди 2 г. двете правителства не са се виждали и сега наваксват изоставане от почти 30 години. “Ако искаме повече туристи, трябва да имаме железопътен транспорт и пътища”, подчерта обаче тя.

Стокообменът между двете държави пък е спаднал през първите три месеца на 2019 г. Министерствата на икономиката ще правят анализ защо спада търговията.