Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Водят Манол Манолов в съда.
Водят Манол Манолов в съда.

-  Ударил я десет пъти, после зачакал полиция пред дома им в “Сарафово”

- Не се притеснявай, изключи сирената, жена ми е вече мъртва, аз я убих, казал на човек от екипа на Бърза помощ

- Манол Манолов се лекувал в психиатрия, Янка бягала от странностите му при децата си в Германия, но ѝ дожалявало за него и се връщала

“Не се притеснявай, изключи сирената, жена ми вече е мъртва, аз я убих.” Така 72-годишният Манол Манолов от бургаския квартал “Сарафово” посреща екип на Бърза помощ.

На 18 октомври 2018 г. сигнал на тел. 112 подава самият Манол, после излиза на тротоара пред къщата си на ул. “Антон Иванов”. Когато първо идва линейка, възрастният мъж се учудва, че все още я няма полицията, за да го закопчае. После предлага на все още невярващите медици да им покаже къде е станало всичко и ги повежда през двора към къщата.

Още на улицата те забелязват капки кръв по дрехите на мъжа, питат го дали е имало скандал със съпругата му, но Манол кротко обяснява, че не се е карал с жена си, просто я издебнал и убил.

В спалня на партерния етаж екипът открива труп на жена с окървавена и размазана дясна половина на лицето.

Медиците отново попитали Манол защо е убил жена си, а той казал, че от дълго време го дразнела.

Не можел да

прости на

71-годишната

Янка, че го

пратила да се

лекува в

психиатрия

и това влошило отношенията с дъщеря им.

Възрастният мъж страдал от биполярно разстройство. Бил диагностициран още през 2010 г., по настояване на съпругата си се лекувал в Центъра за психично здраве. Запознати разказват пред “24 часа”, че това обтегнало отношенията в семейството.

На няколко пъти Янка заминавала за Германия, където живеели синът и дъщеря ѝ от първия ѝ брак. Манол обаче започвал да ѝ се обажда, да я моли да се върне, като обещавал, че ще се промени и повече няма да създава проблеми.

“Жената просто бягаше от него, но накрая ѝ дожаля и си дойде. Голяма грешка, да беше си стояла в Германия, това нямаше да се случи”, коментира съседка на жестоко убитата Янка.

Манол обмислил отмъщението си дни преди убийството, но изчаквал подходящ момент. На 18 октомври сутринта Янка влязла да се къпе. Тогава той отишъл до гаража, взел голям чук и го сложил в количка за пазаруване. Изтикал я до къщата и започнал да дебне.

Янка излязла от банята, но той не я нападнал веднага, а чак когато започнала да си суши косата, за да не се чуват писъците ѝ от шума на сешоара. Нападнал я странично в гръб, замахвайки с все сила с чука. Манол нанесъл десет последователни удара в главата на Янка. Тя

изпаднала в

безсъзнание още

след първите два

удара, но убиецът

продължавал

да размазва

черепа ѝ

Според съдебни медици смъртта е настъпила за 5-10 минути. Пред разследващи Манол разказал, че след десетия удар му се сторило, че Янка все още диша, затова грабнал възглавница и натиснал лицето ѝ да се задуши. Медицинската експертиза обаче не потвърждава тези твърдения, които най-вероятно психарят от “Сарафово” си е измислил.

Комплексната съдебнопсихиатрична експертиза показва, че въпреки заболяването си Манол Манолов е бил вменяем и в състояние да разбираи значението на постъпките си. Установено е още, в 3-4 дни преди жестокото убийство спрял да взема лекарствата си. Въпреки това обаче медици твърдят, че страдащият от биполярно разстройство пенсионер е бил в ремисия.

Хладнокръвният убиец

ще лежи 10 г.

в затвора

На 28 май Бургаският окръжен съд му наложи наказание от 15 г. лишаване от свобода, но тъй като Манол призна вината си и се разкая, делото премина по реда на съкратеното следствие, а присъдата му бе намалена с една трета. Прокуратурата, която повдигна обвинение за умишлено убийство, извършено по особено жесток начин, пледира за 18 г. затвор. За толкова настояваше и адвокатът на сина на жертвата. 51-годишният мъж пристигна от Германия, за да присъства на процеса като граждански ищец и частен обвинител.

За това, че е изгубил майка си, чийто живот е бил отнет насилствено,

синът ѝ поиска

200 000 лв.

кръвнина,

но магистратите отсъдиха двойно по-малко.

“Странна птица. Един ден е любезен, на другия мълчи и ни подминава. Но беше кротък, не даваше вид, че може да посегне на Янка.” Така съсед описва Манол Манолов. Дълги години той работил като готвач в известен бургаски ресторант. Състоянието му се влошило, след като се пенсионирал.

Янка и Манол имали над 30-годишен брак. Навремето се заселили в “Сарафово”, вдигнали двуетажна къща, родило им се дете. В началото живеели добре, но после се появили проблемите на Манол, разказват близки до семейството. Янка започнала все по-често да ходи при сина и дъщеря си в Германия, а Манол се оплаквал, че се чувства самотен. В съда бившият готвач заявил, че много съжалява за това, което причинил на жена си.

Къщата в “Сарафово”, където се разиграла жестоката семейна драма.
Къщата в “Сарафово”, където се разиграла жестоката семейна драма.