Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОРНЕЛИЯ НИНОВА
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Червеният кандидат: уседнал, с висока обща и правна култура, партийно лоялен и харесван от съгражданите си

Червени кандидати за кметове на общини и кметства, които два пъти са губили вече избори за същата позиция, да не могат да се кандидатират отново на предстоящия местен вот. Изключения са възможни след становище от областния съвет на БСП и одобрение от Националния партиен съвет и предизборния щаб.

Това е записано в приетия от червения пленум късно в събота механизъм за оценка на досегашните кметове и общинари и за издигане на кандидати за предстоящите избори наесен.

Въвежда се уседналост - за кметове и общински съветници може да бъдат издигани хора, които са живели най-малко последните 6 месеца в съответното населено място и имат постоянен или настоящ адрес там, т.е. от втората половина на април тази година.

Водещи принципи при номинирането ще са избираемостта и общественият авторитет. Изискват се още и политическа лоялност към БСП, управленски и социален опит, висока обща култура, авторитет в професионалните кръгове, публично поведение, правна култура. Кандидатите ще бъдат проверявани и дали са плащали редовно членския си внос. Всички имена трябва да бъдат утвърдени до септември.

Общинските партийни съвети ще решават каква ще е формулата за участие в местния вот. Също те ще изработват и модела на бъдещата червена група съветници с изисквания към отделните кандидати - професии, делови качества и опит. Сред параметрите, които са записани в приетите от пленума правила, са: приемственост, но и подмладяване на съветниците, равнопоставеност на половете, включване на групи в неравностойно положение и представители на гражданското общество.

Всички настоящи червени кметове и общински съветници ще бъдат оценявани дали са спазвали закона, изпълнявали ли са предизборната платформа или програмата за управление на БСП по места и личните си ангажименти пред избирателите. Ще се гледат реализираните от тях проекти, предлаганите решения на проблеми на населението, имали ли са редовна връзка с хората. Оценките ще се правят от общинските партийни съвети в срок до 30 юли.

До такава степен кметските избори бяха загубени на предишния вот преди 4 г., че сега резултатът, който ще е по-добър, няма как да е победа, коментира пък Румен Овчаров. Той защити Корнелия Нинова. Заяви пред bTV, че тя е извадила БСП от задкулисието, в което са я вкарали точно тези, които сега ѝ искат главата.