Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова обяви, че не е бламирана. СНИМКА: БСП
Корнелия Нинова обяви, че не е бламирана. СНИМКА: БСП

НС гласува да предложи на конгреса отпадане на точката за пряк избор на лидер и проекторешение, че се констатира оставката на Нинова, а опозицията поиска промени в устава

Докладът за представянето на БСП на евроизборите, който Изпълнителното бюро подготви за конгреса, бе пратен за пренаписване от работна група. Това реши Националният съвет след бурно и продължило над 8 часа заседание.

Отхвърлено бе предложението начело на работната група да застане Корнелия Нинова - 46 гласа “за”, 42 “против” и 22 “въздържали се”. Начело на групата застава Валери Жаблянов.

Това бе изтълкувано от членове на пленума като бламиране на лидерката. Нинова обаче не го прие за такова. “Това е добро и правилно решение, защото се възложи на комисия от 17 души, която е колективен орган. Ако беше прието аз да правя този доклад, щяха да бъдат оправдани някои съмнения за еднолична партия и намеса на лидера”, обясни тя пред медиите.

Самият доклад бе много остро критикуван от членовете на пленума. “През 2017 г. не направихме анализ как така загубихме спечелени избори. Сега ситуацията се повтаря и този документ не ни върши работа”, казал Сергей Станишев. Избори не се печелят или губят за един месец кампания, а за години. Когато убеждаваш дълго някого, че слънцето е вредно, не можеш после да го накараш да отиде на плаж, обяснил президентът на ПЕС. И попитал как след кампания анти-Европа БСП е очаквала активност на изборите. Излизането от парламента също допринесло за сваляне на доверието. Кой ще ти даде властта, когато вътре в партията има остра конфронтация и непримирими противоречия, попитал още Станишев. Дълбочината на анализа е необходима не за да вземаме главата на някого, а за да не повторим същите грешки, допълнил той. И критикувал, че от 3 г. се подменя стилът и идеологията на партията.

Сергей Станишев критикува доклада на ръководството.  СНИМКА: ЕЛИНА МЛАДЕНОВА
Сергей Станишев критикува доклада на ръководството. СНИМКА: ЕЛИНА МЛАДЕНОВА

В същия дух били изказванията на Георги Пирински, Михаил Миков, Лъчезар Костов и много от членовете на пленума.

В края на заседанието Националният съвет взе изненадващо решение да предложи на конгреса, който ще се проведе на 16 юни, отпадане на точката за пряк избор на лидер. Тя бе поискана лично от Нинова, след като подаде оставка.

Пленумът обаче поиска отпадането на точката с 52 гласа “за”, 12 “против” и 2 “въздържал се”. Гласувано бе също на форума да се внесе проекторешение, че конгресът констатира прекратяване на правомощията на Нинова и насрочва в двуседмичен срок заседание на Националния съвет, който да избере временен лидер. Точката бе прокарана заради изразени по-рано през деня опасения от опозицията на Нинова, че на конгреса оставката ѝ няма да бъде приета заради емоционални изказвания. Самата тя отказа да отговаря на въпроси за подобен сценарий, обяснявайки, че не си пада по такива.

25 от опозиционерите ѝ поискаха да се промени уставът и да се запише, че когато председателят прекрати предсрочно мандата си, се избира нов от конгреса, но само до края на мандата, какъвто е казусът с оставката на Нинова в момента.

С 80 гласа “за”, 6 “против” и 6 “въздържал се” пък бе приет докладът на идейната комисия за “Визия за Европа”, в който също има остри критики към ръководството за подмяна на идеологията на партията в хода на кампанията. В него е записано, че “беше подменен предизборният дебат от позициите на необходимата лява социална и прогресивна политика за Европа с елементи на политическата конюнктура, краткосрочни медийни ефекти и обществено неприемлива риторика, което се отрази върху крайния изборен резултат”.

Има и критика към Нинова, че непосредствено преди и в хода на кампанията се е обявила за "утвърждаването на нови идейни ценности в БСП под общото название за "ляв консерватизъм"", които след това не развила и не било ясно как се връзват с програмата на партията. А това внесло допълнително объркване по отношение на ценностите и политиките, заложени в платформата.

Юрий Асланов хвърли оставка от предизборния щаб

Юрий Асланов
Юрий Асланов

Разгромяващо изказване за начина, по който е била проведена предизборната кампания на БСП за евровота, е направил Юрий Асланов пред червения пленум. След което подал оставката си от предизборния щаб на партията.

Въпреки решението да проведем позитивна европейска кампания БСП направила негативна такава по места и така разколебала избирателите си, докато на ГЕРБ са се мобилизирали, обяснил Асланов.

Няма ниска активност, ромският вот не е бил решаващ, нито пък администрацията е била само за ГЕРБ. Загубихме, защото не разказахме на избирателите за европейското бъдеще. Извадихме на показ само нещата, които не ни харесват в ЕС, критикувал Асланов.