Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разлепените плакати.
Разлепените плакати.

Районна прокуратура - Кюстендил ръководи разследване по досъдебно производство за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

На 5 юни в ОДМВР- Кюстендил е подаден сигнал от гражданин, че на различни места в Кюстендил са разлепени плакати, съдържащи изображение на немски генерал от Втората световна война – Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надпис "Героите от Втората световна война 1941-1945", приканващи за среща на 6 юни в  Кюстендил, ул. "Търговска" № 13, от името на читалище "Зора". Уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Кюстендил и при условията на неотложност е започнато досъдебно производство.

В рамките на разследването са извършени 4 огледа на местопроизшествия, при които са иззети веществени доказателства, в това число и разлепените плакати. Установени са и други места в града с разлепени плакати, където предстои извършване на огледи на местопроизшествия.

Със заповед на кмета на община Кюстендил провеждането на обявеното мероприятие на читалище "Зора" е забранено.

Районна прокуратура – Кюстендил е поискала и получила разрешение от Районен съд - Кюстендил за претърсване на жилището на председателя на читалището, където се намира и адрес за кореспонденция на читалище "Зора". Към момента се извършват действия по претърсване и изземване.

Прокуратурата е събрала и други доказателства за извършване на подобни деяния в минал период.

В кратки срокове РП – Кюстендил ще извърши анализ на доказателствата дали деянието осъществява признаците на престъпление против Републиката – за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията обществен и държавен строй – престъпление по чл. 108 ал.1 от НК и евентуалното изпращане на досъдебното производство компетентност на Специализираната прокуратура.