Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На какво ще заложат двете основни лобита на конгреса, каква ще бъде стратегията им, за да спечелят?

Вътрешнопартийната опозиция ще използва няколко коза, с които да се противопостави на Корнелия Нинова.

При това още преди да се стигне до същинската битка. С намерението да я спечели предварително.

Акцентът на техните изказвания ще бъде върху опасността за представянето на партията на местните избори, ако се приеме искането на Корнелия Нинова за вътрешнопартиен вот кой да е новият председател.

"През есента предстоят

избори за кметове и съветници, които

са по-важни

от тези, които минаха току-що за евродепутати - разясни представител на червената опозиция. - Ако тръгнем в процедура, с която всички наши членове да се изкажат кой да е лидерът, това ще отнеме време. Ще трябва да се сформират секции дори за организации от по 5-има души, а там, където са по-малко - да се намери как да се извозят до най-близкото населено място, за да гласуват."

След като се избере председател, БСП ще трябва да подаде документи за пререгистрация в съда. За да може да участва легитимно на местните избори, трябва да има валидна регистрация. Ако междувременно настъпят промени в ръководството, не се знае дали съдът ще ги констатира навреме.

"Може да се стигне дотам, че да нямаме право да се явим на изборите за кметове и общински съветници.

Смисълът на съществуването

на всяка партия

е да се опитва да влезе във властта - в случая местната", допълни червеният активист.

Другият аргумент на опозицията е, че не се знае колко точно членове наброява столетницата. Опасяват се, че протоколите от гласуването може да се манипулират. Като например да се изкарат много повече членове, отколкото са в действителност.

По предположения на противниците на Корнелия Нинова в момента

БСП едва ли надхвърля

60 000 души,

но може да се окаже, че за председател са дали вота си 100 000, колкото бяха при последното преброяване.

Някои от нейните козове за конгреса вече се чуха публично: "Сега не е моментът за избор на председател и вътрешнопартийни битки, защото предстоят местни избори. Дайте да се обединим, за да ги спечелим".

Другият аргумент ще се върти около морала в политиката. "Корнелия Нинова налага нов стил в политиката. Ако се обърнем назад във времето, ще видим, че след загубени избори не е имало нито една оставка", заяви Кирил Добрев, намеквайки за Станишев, който няколко пъти загуби от Бойко Борисов, преди да се откаже от лидерското място на БСП.

Привържениците на Нинова смятат, че представянето им на европейските избори е

сериозна заявка

за предрочни парламентарни,

на които да вземат властта. Но засега това изглежда малко имагинерно въпреки желанието на червената лидерка.

Самата тя очаква този момент и се надява да остане недосегаема на върха в БСП, ако бъде избрана чрез пряк вътрешнопартиен вот.