Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 50 инициативи за отбелязване на Световния ден на околната среда, който се чества днес, организират Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ и неговите структури в страната. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Световният ден на околната среда е най-мащабното ежегодно събитие, посветено на защита на природата. Инициативата е основен механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда.

Тази година тема на инициативата е подобряване качеството на въздуха. Призивът "Заедно можем да победим замърсяването на въздуха", е апел за общи действия в борбата срещу едно от най-големите екологични предизвикателства на нашето време, посочиха от МОСВ и допълниха, че целта е да се обърне внимание и на обществеността върху личния ангажимент в грижата за опазване на околната среда, като се създаде отговорно отношение и екологично съзнание в хората.

Централното събитие ще е в София. МОСВ, съвместно със Столична община организира празник и изложение "Иновации за качество на въздуха", на което български компании ще представят своите иновативни решения. Празникът ще бъде съпътстван от концерт, викторина и други прояви, чрез които да се привлече вниманието на гражданите и на младите хора за стимулиране на отговорно поведение и ангажиране с обществено значимата кауза. Събитието ще бъде съпътствано от концерт с участие на известни изпълнители и детски ансамбли от Националния дворец на децата. Участниците ще бъдат приветствани от министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Предвижда се събитието да е в парк-градина "Централна баня" в центъра на столицата, в непосредствена близост до сградата на Министерство на околната среда и водите от 14.00 до 17.00 ч.

Всеки може да се включи в борбата срещу замърсеността на въздуха като изключи светлините и електроуредите, които не използва; провери категорията ефективност на системите си за домашно отопление и готварските печки и да се стреми да използва модели, които пестят пари и щадят здравето; не изгаря отпадъци; използва обществен транспорт, пътува споделено, кара велосипед или се придвижва пеша; като премине на хибриден или електрически автомобил и използва електрически таксита; изключи двигателя на автомобила, когато не е в движение; компостира органичните хранителни продукти и рециклира неорганичните отпадъци; използва нетоксични бои.