Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Психично болен от Петрич отърва 300 лв. глоба за неизпълнение на полицейско разпореждане.

На 27 декември м. г. вечерта К. С. гостувал на приятел и изпил 2-3 ракии, което било противопоказно, защото имал психично заболяване. Когато си тръгнал към дома видял изхвърлени строителни материали, замърсяващи градинката срещу сградата на общината. Решил да почисти боклуците в градинката, но за да даде урок на управниците на общината, ги струпал пред входната врата на кметството. Охранителят на сградата подал сигнал в полицията. Пред пристигналите полицаи К. С. обяснил, че направил това като своеобразен протест срещу кмета, който не почистил градинката. Полицаите му разпоредили да премахне струпаните боклуци от входа на общината, но мъжът отказал. Тогава се наложило да бъде задържан в ареста. Още щом го пристигнал в помещението, му направило впечатление, че то не е почистено. Събрал фасовете от земята и ги изхвърлил.

Полицаите му съставили акт за неизпълнение на разпореждане и му наложили 300 лв. глоба. Мъжът обжалвал пред съда в Петрич. В съдебната зала станало ясно, че действително има психично заболяване, чува гласове от различни хора, че говорят срещу него. Няколко дни по-рано спрял да пие лекарствата си. Чувал гласове и твърдял, че го вика баба Ванга, поради което излизал през нощта и тръгвал по улиците. Чувал и други гласове, които го карали да чисти.

Магистратите приеха за безспорно, че К. С. е събрал строителни отпадъци, замърсяващи градинката срещу кметството, което е предизвиквало възмущението му, както и че е струпал тези отпадъци пред сградата на общината.

Категорични са обаче, че това е маловажен случай. Приемат, че той е имал намерението да почисти градинката, тъй като мърсотията го дразни и така да покаже на управниците на града, че е необходимо да положат повече усилия да поддържат града чист. От друга страна психичното му състояние било обострено и заради това отмениха наложената му глоба.