Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 В 4 сделки 80 декара били изтъргувани за общо 150 000 - 160 000 лв., при реална стойност около 8 милиона лева. Арестуваха за 24 часа Георги Димов. Той: Невинен съм

Следователка от Националната следствена служба (НСлС) е придобила на изключително ниска цена общинска земя в Божурище, само на километри от центъра на София.

Ваня Дойчева купила срещу около 50 хил. лв. 20 567 кв.м, или приблизително по 2,16 лв. на кв. метър.

Името ѝ изплува покрай афера с 80 декара частна общинска земя в Божурище,

продадена чрез

“манипулирани

търгове” в

края на миналата

година

на цена около 2,16 лв. за квадрат.

80 декара били изтъргувани за общо 150 000 - 160 000 лв., при реална стойност около 8 милиона лева, или по 40-50 евро на квадрат.

Ваня Дойчева ще съдейства изцяло на разследването, казаха нейни колеги. Те уточниха, че на този етап тя щяла да се въздържи от коментар.

От началото на седмицата до 31 май следователката била в командировка в страната, обясниха от следствието.

Покупката, извършена от Дойчева, е една от четирите сделки с общинска земя в Божурище, заради която спецпрокуратурата разследва кмета на общината Георги Димов. Друга от сделките е извършена с фирма, на която преди време баща му бил пълномощник.

“Това е един

пореден оплетен

кръг от

зависимости.

Краде се много

и се краде нагло

Затова сме в това положение”, обясни зам. главният прокурор Иван Гешев.

Във вторник рано сутринта прокурори, полицаи и служители от антикорупционната комисия влязоха в сградата на общината. Около 13 часа с белезници на ръцете Георги Димов бе изведен от общината и премина през площада. По същия начин сградата напусна и заместничката му Габриела Дончева, която запази мълчание. Те са арестувани за 24 часа.

“Събраните до момента доказателства сочат, че от 21 ноември до 27 декември 2018 г. в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение, кметът е нарушил служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага”, обясни Гешев.

“Невинен съм. Вярвам изцяло на държавата и на всяка една институция, която ще извършва проверката. Моята молба е максимално бързо да приключи всичко, да се установи невинността ми и, разбира се, да се залавям за работа, защото изключително много работа ме чака тази година. Един успешен кмет като мен, който за 4 години променя цяла община, опозицията, като действие, може да приложи единствено това, но нямам притеснения”, добави 35-годишният Димов. Преди месеци той беше обяснил, че в тези земи не може да се строи Димов вероятно ще бъде обвинен за длъжностно престъпление. “Работи се по престъпления по служба, включително и документно престъпление”, уточни Иван Гешев.

Полицаи извеждат Георги Димов от кметството.  СНИМКА: НОВА ТВ
Полицаи извеждат Георги Димов от кметството. СНИМКА: НОВА ТВ

“Явно кметовете по страната, въпреки многобройните разследвания до момента, продължават да не разбират, че ако познават местния прокурор или местния шеф на полицията, вече не са във възможност да ги логистират. Няма какво да се лъжем, че в повечето малки градове всички се познават”, коментира още зам. главният прокурор.

Разплитането на случая започнало, след като бившият шеф на общинския съвет в Божурище Георги Димитров подал сигнал в КПКОНПИ и спецпрокуратурата.

Той оповести публично аферата в началото на годината, а сайтът “Биволъ” публикува и подробности около сигнала му.

Димитров, който е от партия АБВ, бил отстранен от поста след сигнала. “Оттогава

общинският

съвет няма

председател,

въпреки че бе направен опит да се избере титуляр”, каза пред “24 часа Мая Спасова, зам.-шеф на съвета, издигната от БСП. Тя си спомни, че четирите сделки със земеделските земи били гласувани от общинарите на 27 декември м. г.

Преди да сезира институциите, Георги Димитров подал сигнал и до кмета Димов, но той не му обърнал внимание.

“Тук в някаква степен става въпрос за наглост. Не може председателят на общинския съвет да те сезира, да ти каже “виждам какво правиш” и ти да кажеш “мен това не ме интересува” и въпреки това да го направиш”, коментира отношенията между двамата Иван Гешев.

Преди време стана известно, че земята е земеделска, но е част от многофункционална зона на Божурище и отвсякъде е оградена с имоти, продадени на много по-високи цени.

По неофициална информация земята е била оценена от същата фирма, която направи занижената оценка на “Царските конюшни”.

“ Искам да изразя специални благодарности към антикорупционната комисия, както винаги се справиха с поставените задачи. Идеята или слухът, че тази комисия е умряла, е преждевременна”, изтъкна зам. главният прокурор.

До 2014 г. тя оглавява

Инспектората в НСлС

Следователката Ваня Дойчева е бивш шеф на Инспектората към Националната следствена служба, а в момента е редови магистрат в следствието. Със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров на 6 януари 2014 г. тя и всички шефове на отдели в НСлС са освободени от ръководните постове. Причината - да се подобри работата на следователите, които тогава не са достатъчно натоварени.

В последната имуществена декларация за 2017 г. на Дойчева пише, че прехвърлила 1/2 урегулиран поземлен имот в кв. “Горна баня” за 120 хил. лв. Тя е декларирала в банка 55 хил. лв. от продажба на имот. Има и налични 15 хил. лв. от заплати. Също така има кредит в размер на 24 хил. лв. и 2 кредитни карти от по 3 хил. и 1500 лв.

Зам. главният прокурор Иван Гешев излиза от община Божурище.
Зам. главният прокурор Иван Гешев излиза от община Божурище.