Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През есента на м.г. на няколко пъти протестиращи блокираха пътя за Гърция. По време на един от тези протести се случи инцидентът.
През есента на м.г. на няколко пъти протестиращи блокираха пътя за Гърция. По време на един от тези протести се случи инцидентът.

Шофьор отърва 200 лв. глоба затова, че е ударил с колата си момиче, участвало в протестите през есента срещу цените на горивата.

На 11 ноември м. г. десетки протестиращи срещу социалното неравенство и високите цени на горивата блокираха пътя за Гърция в района на Симитли, както и страничните черни пътища. Тогава движението на автомобили бе спряно. Шофьорът К. Н. обаче поискал да премине с "Форд транзит", защото разбрал, че майка му е приета в болница. Протестиращите обаче не го пропуснали през блокадата, а той продължил с ниска скорост да се движи и момиче е било ударено по ръката от страничното огледало на колата.

Прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство за инцидента и е изпратила преписката на КАТ за съставяне на акт.

На водача е издадено наказателно постановление с 200 лв. глоба за движение с несъобразена скорост.

Той го е обжалвал в съда в Благоевград. Магистратите обаче прецениха, че то трябва да бъде отменено, защото нарушението не е движение с несъобразена скорост. При такава ситуация, независимо от скоростта на движение на автомобила, положението на момичето е създало риск от възникване на произшествие. "Независимо от убеждението си, че протестиращите нямат законно право да препятстват движението на неговия автомобил, шофьорът е бил длъжен да спре, за да не застраши живота и здравето на намиращите се пред автомобила хора. Следвало е да бъде санкциониран по друг член от закона", мотивира се съдът. Решението не е окончателно и  може да се обжалва.