Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вдовицата на Константин Дишлиев (вдясно), заедно със сестра си Моника Добринова.
Вдовицата на Константин Дишлиев (вдясно), заедно със сестра си Моника Добринова.

Константин Дишлиев и съпругата му напускат индийския ресторант “Тадж Махал”, а бизнесменът ускорява крачка, за да отключи джипа си. В този момент неизвестен мъж, скрит в мрака, открива огън по него. Куршумите пронизват главата на Дишлиев, а докато се свлича на земята, килърът надупчва и тялото му с олово. Бизнесменът издъхва на място. Съпругата му Десислава е невредима. Тя самата разказва на полицаите, че не е забелязала появяването на убиеца, а го видяла, когато се оттеглял. Според съседи младата жена се залепила до стената на съседната кооперация и викала неистово: “Полиция!” и “Помощ!”. Уплашени от писъците ѝ, хора от съседните сгради наизлезли по балконите си и някои от тях успели да зърнат за миг екзекутора на Дишлиев.

Според показанията им

той бил висок

около 1,70 м,

с набито телосложение

Носел черна шапка “идиотка”, бил облечен с черно яке и сив панталон. Измъкнал се от местопрестъплението с бяла кола, която го чакала в близката пряка.

“Убитият имаше голям пистолет, затъкнат в колана му, той обаче въобще не е успял да го докосне”, разказва съсед, който присъствал на огледа като поемно лице.

Куршумите за Дишлиев рикошират в съседната кооперация, където на приземния етаж се помещава картинна галерия. Следователите и полицаите намират на местопрестъплението 9 гилзи, което показва, че убиецът е вървял направо към жертвата си и го е застрелял почти от упор. Цялата улица е опръскана с кръв.

Съпругата на Дишлиев заявява пред полицията, че той не е получавал заплахи, чувствал се спокоен за живота си и не бил притеснен. Бизнесменът ходел без охрана, семейството нямало и финансови проблеми.

Месеци преди убийството обаче отношенията на Дишлиев и хората около него с бивша силова групировка се обтегнали. Разправиите били заради дейността на финансовата му къща. Предполага се, че Дишлиев бил публичното лице на група хора в сянка. Мнозина в бизнес средите смятат, че парите, които той управлявал, идвали от тъста му, който представлявал реномирана марка мъжко облекло.

“Работим с инвестиционни фондове от Швейцария, Австрия и Англия.

Семейството ми работи

с чуждестранни

компании от 20 г.

Това са уважавани фирми от Франция и Италия”, казва две години преди разстрела в единственото си интервю Дишлиев. Пак тогава заявява, че е учил в Австрия, откъдето му дошли идеите за бизнеса.

Жена му Десислава Дишлиева е подсъдима за пране на пари

След разстрела на Константин Дишлиев над главата на вдовицата му Десислава Дишлиева надвисват тъмни облаци. Повече от десетилетие продължава нейният сблъсък с Темида. Първо бе разследвана, а после стана и подсъдима. Тя заедно със сестра си Моника Добринова, нейния бивш мъж Евелин Банев-Брендо и неговия брат Симо Карайчев бяха съдени за пране на 21 млн. лева, придобити от трафик на дрога. Според обвинението част от роднинската група бил и покойният Константин Дишлиев. Делото започна в Софийския градски съд през 2010 г., а окончателно приключи във Върховния касационен съд през април 2018 г. Дишлиева и сестра ѝ Моника бяха оправдани, ефективна присъда от 6 г. затвор бе наложена само на Брендо.

Десислава обаче е подсъдима и по още едно дело за пране на пари. То върви в Софийския градски съд и последното заседание беше в началото на март т.г. Според обвинението от 24 април до 15 юни 2007 г. тя държала в банков сейф 3 083 800 евро, за които знаела, че са придобити от престъпление. Обвинителният акт беше внесен през 2014 г.

Върху Десислава и Моника се стовари и дело за конфискация на имуществото. Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ги съди за имоти на стойност 22 млн. лева.

В същото време институцията им запорира имущество за 28 млн. лева.

Имената на сестрите изплуваха и през 2016 г. в мегаразследването “Панама пейпърс”. Тогава бяха публикувани документи, според които мистериозна офшорка, регистрирана в Панама през 2005 г. отпуска на две български дружества 3,5 млн. евро през 2007 г. Техни управителки по онова време били сестрите.

Две години след Дишлиев убиват и майка му

Две години след убийството на Константин Дишлиев в жилището си е застреляна и майка му Йорданка Запрянова. Това става на 24 април 2007 г., само ден преди жената да се яви като свидетел по делото срещу баджанака на Дишлиев - Евелин Банев-Брендо. 50-годишната жена била намерена простреляна с 6 куршума в апартамента си на ул. “Горски пътник” в кв. “Лозенец”. Тялото на Запрянова, която живеела сама, е открито от неин близък. Сигналът за убийството е подаден в 11 часа в СДВР.

Баджанакът му Брендо избяга, след като получи 6 г. затвор

Баджанакът на Константин Дишлиев Евелин Банев-Брендо изчезна, след като през април м. г. беше осъден окончателно на 6 г. затвор за пране на пари. Соченият за кокаинов крал получи още 20-годишна присъда в Италия и 10 г. решетки в Румъния все за трафик на кокаин. За последно Банев бе видян през пролетта на 2017 г., когато делото му все още се гледаше в Софийския апелативен съд.