Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Барети обсадиха Очуша заради сигнал, че Зайков е в селото.  СНИМКИ: АВТОРЪТ
Барети обсадиха Очуша заради сигнал, че Зайков е в селото. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Мятаха шокова граната след сигнал, че е забелязан

“Обадих се на дъщерята, бабе, да ме прибере при нея в София, докато не го хванат тоя.” Емоционалното изречение е на 86-годишна жена в Костенец, която се страхува за живота си след убийствата на фризьорката Милена Шишкова и Валентин Петров. За смъртта на жената МВР издирва бившия ѝ приятел Стоян Зайков-Чане. Петров е негов съсед и макар от МВР да казват, че нямат доказателства Зайков да е убил и него, именно това е водещата версия.

Оръжията на

двете убийства

са различни -

Милена е застреляна 2 пъти в главата с .22 калибър, а Петров веднъж с преправяна ловна пушка 18 мм.

Бабата, пожелала анонимност, живее близо до къщата, където на 9 май бе убита Милена. Мястото е на около 2 км от кв. “Полето”, където в дома си е убит Петров. “Сигурна съм, че Чане го е убил, защото Вальо го е видял”, казва бабата. Нейна приятелка вече е заминала за столицата още в сряда, когато 42-годишният мъж бе намерен убит.

Той е бил застрелян с един изстрел в главата, по тялото му няма следи от насилие. Преди да бъде открит мъртъв, Петров казал на полицаите, че сам ще провери къщата си дали съседът му и негов трети братовчед не се укрива на тавана му. “Предполагаме, че може да го е укривал, защото, когато сме водили беседите с него и сме искали да извършим проверка, починалият е казал, че той ще си провери къщата и да не се притесняваме. Категорично е заявил, че ще ни оказва съдействие и ще ни подава информация, с каквото може, да ни бъде полезен. Не е имал притеснения. Може да е бил и евентуален помагач”, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов. В дома на Петров убиецът е влязъл през прозореца, но няма следи от взлом, уточни той. “Може би Зайков се информира отнякъде за издирването му, въпреки че няма мобилен телефон”, поясни Иванов. 

Стоян Зайков е обявен за издирване от 10 май.
Стоян Зайков е обявен за издирване от 10 май.

Заради второто убийство се проверява всяка кола, която влиза и излиза от Костенец. Градчето е под блокада от барети, жандармерия и полиция. “Добър ден, може ли да отворите багажника”, обърна се жандармерист към шофьора на колата, с която пътува екип на “24 часа”. Когато се увери, че няма никого, пуска автомобила. Варненка пък бе учтиво помолена да вдигне одеялото, закриващо газовата ѝ уредба.

“15 минути

ми проверяваха

къщата,

бараката, гаража, че даже и кладенеца”, каза пък съседка на Чане. В четвъртък нито една къща в кв. “Полето” не беше подмината. Хората недоумяват как Петров е бил убит, а килърът се е измъкнал. “Всяка вечер бавно обикаля колата на МВР, как се е шмугнал покрай тях, не ни е ясно”, казват местните. “Полицаите не са чули изстрела, защото Вальо е бил убит в задната част на къщата, там е тялото му”, обясняват си съседите как никой не е разбрал за стрелбата.

“Ама, моля ви се, аз съм с диабет, детето е тук”, подскочи пък баба при вида на тежковъоръжените полицаи, които искаха да проверят дома ѝ.

Докато в Костенец течаха проверки, бащата на убития Валентин съобщи, че е видял Чане в къщата си в с. Очуша, което е на 15 км от Костенец.

На място пристигнаха тежковъоръжени барети, които претърсиха цялото село, докато семейството на Валентин стоеше наблизо. “Аз само до кофите за боклук да отида”, примоли се баба на маскираните полицаи. Секунди след като тя се прибра в дома си, проехтяха 3 гърмежа.

Оказа се, че това е шокова граната. Тя има силен звук и светлина, целта е човек да се дезориентира и да бъде заловен, докато трае объркването.

Зайков бе издирван и в училището “Св. св. Кирил и Методий” в Костенец. Акцията бе около 17 часа и в школото бяха останали само децата, които са на занималня. Претърсването и там не даде резултат.

Заради евенуалната заплаха от Зайков, няколко души пък са под полицейска закрила.

Така търсиха Росен Ангелов и Владо Пелов, намериха трупове

Акцията по издирването на Стоян Зайков-Чане с участието на тежковъоръжени полицаи, барети и специализирана техника не е прецедент за МВР. Миналата година така бе търсен и Росен Ангелов-Горския, застрелял 6-има в Нови Искър, както и Владимир Пелов, който избяга от софийския затвор през април 2018 г. И двамата бяха дирени на територията на София-област и бяха намерени мъртви.

Издирването на Горския започна на 3 януари 2018 г. Ден по-рано в къща в Нови Искър бяха открити телата на Неделчо Юнаков, сина му Георги, тъща му Еленка, доведената му дъщеря Нанси и гаджето ѝ Боби. На следващия ден в кладенец бе открита жената на Неделчо - Кети. Оказа се, че тя била убита първа в навечерието на Нова година, след като зарязала Ангелов, с когото имала любовна афера. Двамата се скарали, след като тя отказала да му помага да обира домове. Рецидивистът убил семейството ѝ, за да заличи следите си.

Мъжът, когото МВР търсело от 2009 г. заради присъда за педофилия, бе открит самоубил се във вила в с. Луково на 7 януари 2018 г.

Владимир Пелов пък избяга от софийския затвор заедно с Радослав Колев. МВР ги издирва 2 месеца, преди Пелов сам да се появи в родния си Ботевград и да стреля по бившия си другар Марио Панчев-Дебелия. Той също отвърнал на стрелбата и убил рецидивиста. 2 дни по-късно и той почина в болницата, без да дойде в съзнание. Оказа се, че Пелов се маскирал, като си пуснал брада. И до днес Колев не е открит, смята се, че Владимир го е убил.

Заради лошото издирване тогавашният вътрешен министър Валентин Радев уволни шефа на ОД на МВР - София, Георги Григоров и заместника му Веселин Георгиев.