Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако през Първата световна война не бяха сменени германските имена, фамилията на Арчи трябваше да бъде Батенберг-Сакскобургготски

Странно съвпадение свързва британското кралско бебе с България, забеляза "168 часа". Случайно или не, според името си то се явява свързващото звено между двата монархически рода, управлявали страната ни след Освобождението - Батенберг и Сакс-Кобург-Гота.

Британският принц Хари и Меган Маркъл вече показахa първородния си син на света. Най-новият член на британското кралско семейство, който се роди на 6 май, е наречен Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, съобщиха световните информационни агенции. Но

Маунтбатън всъщност

означава Батенберг,

а под фамилията Уиндзор във Великобритания управляват потомците на рода Сакс-Кобург-Гота. Причините двете имена да бъдат променени на Острова са сложни и свързани с историята.

По публикации в британския печат малкото име на престолонаследника - Арчи, има две значения: "истински храбър" и "красив, интелигентен". То произлиза от пълната форма Арчибалд и също има германски корени.

Един от въпросите, пораждащи интерес, е защо презимето на момченцето е Маунтбатън-Уиндзор, пише в. "Дейли експрес".

Децата на принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж Катрин - принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи, наследиха титлите от баща си. Причината е, че той е

пряк наследник

на британския престол.

Тъй като принц Хари е едва шести поред сред наследниците на трона, синът му не получава автоматично титлата принц. Вместо това детето наследява фамилията Маунтбатън-Уиндзор, използвана от потомците на кралица Елизабет II и принц Филип, херцог на Единбург.

Фамилното име е приложимо, когато член на кралското семейство няма друга по-висока титла. Повечето представители на фамилията използват презимето Маунтбатън- Уиндзор в случаите, когато се налага да посочат такова, например в официални лични документи.

За първи път презимето е използвано след раждането на лейди Луиз през 2003 г., тъй като кралица Елизабет II решава, че децата на най-малкия й син принц Едуард и съпругата му Софи Рис-Джоунс няма да носят титлата Негово или Нейно Кралско Височество.

Вместо това лейди Луиз получава презимето Маунтбатън-Уиндзор.

Фамилията на нашия княз Александър I

се свързва с английското кралско семейство по две линии чрез двамата му братя. Най-големият от тримата, принц Лудвиг Александър фон Батенберг, по-известен като Луис Александър Маунтбатън, през 1883 г. се жени за братовчедка си, принцеса Виктория Хесенска - внучка на кралица Виктория.

Нашият Александър I със семейството си
Нашият Александър I със семейството си

А принцеса Алис Батенберг, едно от четирите им деца, се омъжва за принц Андрей Гръцки и Датски. Любопитното е, че по този начин съпругът на кралица Елизабет ІІ - Единбургският херцог Филип се явява техен правнук.

На 23 юли 1885 г. принц Хайнрих Мориц фон Батенберг, другият брат на българския княз, пък се оженил за принцеса Беатрис, също внучка на кралица Виктория. В деня на сватбата кралицата го удостоява с титлата Негово Кралско Височество, за да го издигне в ранг, равностоен на този на дъщеря й. Освен това със специален закон принц Хайнрих получава британско гражданство и е приет в Камарата на лордовете. През 1896 г. обаче той умира от малария край брега на Сиера Леоне при една експедиция в Африка.

По време на Първата световна война поради силните антигермански настроения големият брат на Хайнрих и Александър, Лудвиг, също британски гражданин,

сменя името си от Лудвиг Батенберг на Луис Маунтбатън

Принц Лудвиг Батенберг
Принц Лудвиг Батенберг
Принц Хайнрих Батенберг
Принц Хайнрих Батенберг

Същото правят и племенниците му, синовете на Хайнрих и Беатрис.

Новата фамилия е буквален превод на английски на немското Battenberg. Членовете на този клон на рода Батенберг се отказват от всичките си германски титли и техният братовчед крал Джордж V им дава английски благороднически титли: принц Луис става първи маркиз на Милфорд Хейвън, а първородният син на Хайнрих - Александър, става първи маркиз на Карисбрук.

От друга страна, истинското име на британската кралска династия всъщност не е Уиндзор, а Сакс-Кобург-Гота. Точно от същото благородно потекло са и нашите царе от Третото българско царство - Фердинанд, Борис III ІІІ и Симеон II ІІ. Германските корени на британските престолонаследници тръгват от кралица Виктория, която управлява империята между 1837 и 1901 година. Но на 17 юли 1917 г., по решение на крал Джордж V членовете на кралското семейство също сменят фамилията си. Причината е същата - не е удобно да водиш война с Германската империя с подобно име.

Цар Борис и царица Йоана на гости на роднините в Лондон
Цар Борис и царица Йоана на гости на роднините в Лондон

По онова време на Западния фронт гинат милиони британски войници, а в Лондон кралят е изложен на все по-остри нападки. На всичкото отгоре през март 1917 г. столицата става обект на въздушно нападение, в което участва и германският бомбардировач “Гота Г. IV”. Хората са шокирани от факта, че над Лондон хвърля бомби тъкмо самолет, който носи същото име като краля на страната.

Тъкмо в този исторически контекст Джордж V решава

да прекъсне всички връзки с Германия

Частният секретар на двора лорд Стамфордхам предлага гениално решение: династията да се прекръсти. Така не само Джордж V, но и всички негови британски роднини се отказват от германските си благороднически титли и

приемат британски фамилни имена

С този ход кралят печели надмощие над критиците си - и най-вече над премиера Дейвид Лойд Джордж, който презрително го наричал “моя малък германски приятел”.

Има ли шанс наследникът на двете български династии да стане крал?

Засега от двореца Кенсингтън уточняват, че бебето няма да има титла, тъй като родителите са взели решение такава да не бъде използвана. Като внук на монарх по мъжка линия и ако родителите му пожелаят, Арчи може да получи титлата принц, когато дядо му, британският престолонаследник принц Чарлз, стане крал.

Момчето е седмо в линията за наследяване на трона след принца на Уелс, херцога на Кеймбридж и децата му - принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луис и херцога на Съсекс.

Експертът по история на кралското семейство д-р Джонатан Спенглер обаче отбеляза, че при раждането си сегашната кралица, както и синът на принц Хари,

е била седма поред за заемане на трона

Тя е родена в семейството на втория кралски син, така че никой не е мислил, че някога ще стане кралица. Но тъй като чичо й Едуард VIII абдикирал, баща й Джордж VI се изкачил на трона. След смъртта му Елизабет наследява короната.