Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Пенков, бивш заместник-началник на военното разузнаване: Ние се грижим за
българите в Украйна и Сърбия, защо турците да не го правят за своите

Дебатите, които често пламваха - и продължават - в резултат на различни акции на турските дипломати и турската държава у нас, сигурно са оправдани, защото събуждат опасения за националната ни сигурност. През 2001 г. изгонихме генералния консул (дама) в Бургас за дейност, несъвместима с дипломатическия й статут (при убеденост, че е разузнавач под прикритие) - за протурска пропаганда, проявявайки уместна чувствителност от страна на държавата ни.

Оставяме настрани предпоставките, които се създават от наши граждани - лидери на партии от турски произход, защото това си е наша работа да се оправяме с тях.

В кратък период от време реагирахме чувствително на изявления на турския министър на външните работи и турския посланик у нас, като резюмирахме действията им като намеса във вътрешните работи и работите на държавата. Трябва ли обаче да сме убедени, че е абсолютно нормално ние да се интересуваме от съдбата и езиковото обучение на българите в Сърбия и Бесарабия, както и да сезираме Европейския съюз за признаване на българско етническо малцинство в Албания, но не е нормално Турция да се грижи за онези у нас, които говорят турски майчин език?

Трябва ли да продължаваме да мислим, че не е ненормално ние да искаме в македонските учебници да не пише онова, което пише, а да се сочи историческата истина. Трябва ли да мислим, че са заплаха за македонската сигурност и намеса в работите на държавата условията, които поставяме по пътя й към Европейския съюз?

Ние допускаме и позволяваме на държавата си всичко, нищо от което не позволяваме на други страни. Колкото до "съвета" на турския посланик повече да се изучава турски език, или както и да го казал той, какво трябваше да каже – да се изучава повече английски, френски или… руски език? Нашите турци изучават турски език още от петдесетте години. Преди двадесет години третокласничка от турски произход в село Любичево край Омуртаг ми цитира стихотворение на Иван Вазов еднакво красиво на български и турски. Ако турският посланик смята, че е нужно още нещо в образователната ни система, няма лошо. А може би той иска да владеят по-добре турски език, за да могат да се оправят в Турция, когато ги прогоним, искам да кажа, ако ги прогоним?

Мнозина български турци са доказали съпричастността си към националната ни сигурност в Балканската война и са воювали рамо до рамо с българите против Турция. В началото на Първата световна война, когато сме били съюзници, Турция придава в подчинение на нашия Генерален щаб по един корпус за Добруджанския и Македонския фронт и бойните им загуби са попълвани с български турци, владеещи турски език, което е важно за управлението в боя. Създаването на по-добри условия за изучаването на майчиния език, ако посланикът има основания, е инвестиция за националната сигурност, а не ерозия на държавността.