Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Криминален архив: Първият опит за убийство на Иван Тодоров-Доктора е неуспешен и става още през 2001 г.

Една вечер Тодоров се прибира в апартамента си в столичния кв. Лозенец. Придружават го трима бодигардове. Убиецът - млад мъж, без опит в тези неща, чака във входа на блока.

Когато вижда групата да слиза от луксозно беемве отвън, той зарежда пистолета и застава в ъгъл на фоайето. Бодигардовете го виждат още с отварянето на външната врата и плътно обграждат Доктора с лице към наемника.

Той не посмява да извади оръжието и след като четиримата мъже се изкачват по стълбите, излиза от входа. Качва се в автомобил, паркиран до сградата, в който го чака шофьор. Човек на Доктора обаче се връща по стълбите и вижда колата и номера.

На следващия ден те вече знаят името на собственика. Разбират, че е

работел за човек от

най-близкото обкръжение

на Поли Пантев

Иван Тодоров си организира веднага среща с него. Той обаче твърди, че шофьорът отдавна не е при него, а при Баретата.

Вика го все пак на разговор, за да избегне всякакви съмнения за предателство, защото в този момент е много близък с Доктора, а на пръв поглед изглежда, че е поръчал убийството му. Собственикът на колата, който се занимава с грабежи, развива пред човека на Пантев версията, че е

планирал да атакува

Доктора заради

беемвето

Тази хипотеза обаче не звучи особено правдоподобно и шофьорът на наемния убиец не дава смислен отговор на въпроса на бившия си шеф: "Защо ще нападаш точно Доктора, който се движи с охрана, а не толкова други хора, включително и жени, които карат в София беемвета 7-а серия като неговото?"

Човекът обаче не се огъва и Тодоров се среща с Баретата. С него също са в добри отношения. Бившият командос демонстрира почуда по време на разговора, прави проверка и се оказва, че убийството на Доктора е поръчано от бивш съдружник и земляк на Тодоров, който по-късно ще се замеси в две големи наркоафери.

Заради първата от тях при бомбен атентат в столичния квартал Бояна е осакатен много жестоко вместо него негов много близък приятел с прякор Шопа.

Заради втората пък години по-късно брутално е застрелян друг негов приближен. В момента въпросният мъж живее в София и се пази изключително внимателно от покушение. Покрай всичко останало строи голяма бизнес сграда в райна на бул. "България".

Вози се в две

лимузини "Бентли"

Едната от тяхе бронирана и сигурно струва половин милион лева. Двете коли официално се водят на името на застреляния м. г. Константин Дишлиев.

28-годишният мъж е убит вечерта на 14 май на ул. "11 август" зад катедралата "Св. Ал. Невски". Дишлиев точно излиза от индийския ресторант "Тадж Махал" с приятелката си, когато го застига наемник и изстрелва цял пълнител от пистолет в главата и тялото му, преди да успее да стигне до поршето си "Кайен" (в такъв джип бе убит и Иван Тодоров-Доктора - бел. авт.).

След атентата на Дишлиев МВР лансира неофициално версията, че младият финансист е застрелян като наказание заради заловена 3 месеца по-рано в Испания пратка от 819 кг кокаин.

В международната операция "Портимар" са задържани шестима българи и група испанци. Заловено и е голямо количество пари. Според източници от нашата полиция става въпрос за канал, контролиран от все още живия тогава Георги Илиев.

Мулетата, пренасящи

дрогата с яхта

от Венецуела,

пък били свързани с човека на ВИС в Благоевград Васил Горчев-Кьоравия (също вече покойник - бел. авт.). Версията на МВР е, че убийствата у нас са наказание заради заловения кокаин.

Източник от подземния свят, запознат с тънкостите на този бизнес, обаче оборва тази хипотеза. Според него вследствие на операция "Портимар" няма прецакани латиноамериканци, защото на тях коката им е платена на място, преди да бъде натоварена на яхтата. Испанците също не са ощетени, защото все още не са платили за пратката - тя е заловена заедно с българите.

Прецакани са само българите - мулетата, които отиват за дълго в затвора, и босовете, платили стоката. В такива случаи обаче, когато става въпрос за полицейска операция и не е разкрито предателство, наркобосовете не поръчват убийства, а се стремят да компенсират загубите с нови успешни поръчки.

Освен това по тази схема няма напрежение към Константин Дишлиев, дори и наистина той да е превеждал чрез финансовата си къща разплащанията за наркотика.

В подземния свят се говори, че става въпрос за друга голяма пратка с дрога, открадната у нас. Ужилването било организирано от съдружника на Иван Тодоров-Доктора, който през 2001 г. поръчва атентата срещу него. Константин Дишлиев пък бил убит по поръчка на самите крадци, които след разстрела му пуснали слух, че той е отклонил наркотика, собственост на мощна турска организация.

Именно заради трафика на дрога Доктора разваля отношенията си с бившия си съдружник. Тодоров печели изключително добре от транзита на цигари и не иска да влиза в този много по-рисков бизнес.

Бързо, след като Баретата обяснява кой е пратил наемния убиец в кооперацията в кв. Лозенец, Доктора се среща с бившия си съдружник и напрежението е туширано. Тодоров впоследствие научава и

цената на първата

мокра поръчка срещу

срещу него - 20 000 лева

Конфликтът обаче е загладен задълго.

Точно нежеланието да се занимава с дрога обаче за малко да стане причина за смъртта му при втория атентат - на 18 май 2003 г.

Иван Тодоров-Доктора и Константин Димитров-Самоковеца се сближават около 1998 г. В средата на 90-те Косьо е най-обикновен бригадир във ВИС, малък като физика (много важен ресурс в онези години - бел. авт.) и като възможности, но винаги бутан напред заради силната симпатия, която Васил Илиев, създателят на групировката ВИС, изпитва към него.