Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нямал никакви здравословни проблеми преди инсулта. "Той е момче скала", казва Вежди Рашидов

Въпреки петте си брака, истинската му любов си остава киното

Преди 4 месеца известният културен деец и бохем Павел Васев получава 4 тежки инсулта в Москва.

Ръководителят на Българския културен център в руската столица е в будна кома въпреки усилията да бъде подобрено състоянието му.

Неколкократно са правени опити той да бъде върнат в България, но руските лекари не разрешаваха местенето му до този момент.

Миналата седмица състоянието му е било стабилизирано и това позволило Павел Васев да бъде превозен със самолет.

"Застраховките му важат само за реанимация,

а за да го изведат от нея и да го рехабилитират, трябват пари - споделя пред "168 часа" председателят на комисията за култура в парламента Вежди Рашидов. - Вече изпратихме 12 хил. евро за 1 месец, но те свършиха и помолихме съветника на Путин, мой личен приятел, да ни помогне и да продължат да го лекуват. Сега обаче състоянието му позволява да бъде преместен и затова направихте всичко възможно това да се случи."

За да са сигурни, че

културният деец ще издържи полета,

водещият неврохирург у нас проф. Николай Габровски от "Пирогов" замина миналата седмица за Москва, за да провери състоянието му на място.

Рашидов разказва за тежката ситуация на премиера Бойко Борисов и той нарежда да бъде изпратен правителственият самолет, за да прибере софийския бохем.

На 7 май правителственият самолет фалкон излетя за Москва.
На 7 май правителственият самолет фалкон излетя за Москва.

"Човешко е да помогнеш в такъв момент, както се направи и с Христо Мутафчиев", допълни Рашидов.

През октомври 2010 г. обичаният актьор получи инсулт по време на снимки в Поморие. По нареждане на Бойко Борисов беше изпратен същият правителствен самолет, с който Мутафчиев беше докаран по спешност още същия ден. Разликата с Павел Васев е, че неговото състояние беше позволило транспортирането. След успешна операция актьорът беше напълно възстановен.

Със същата надежда за оцеляване на 7 май фалконът излетя заедно с двама лекари - специалисти по реанимация, и една медицинска сестра.

Средствата за разходите са събрани по инициатива на Вежди Рашидов с помощта на ГЕРБ, Сатиричния театър и други дарители.

"Изключително много благодаря на съветника на Путин, на Бойко Борисов, на Цветан Цветанов и на приятелите, които помогнаха с пари, за да заплатим цялото транспортиране - допълва Рашидов. - От ГЕРБ отпуснаха 3000 лв., а

Калин Сърменов събра още 15 хил. лв.,

които засега не са необходими, но може да ги запазим във фонд и да се използват за подобни ситуации."

Надеждите на близките на Павел Васев са тук състоянието му да бъде подобрено, въпреки че инсултите са изключително тежки и рядко се получават.

"Жена му се е хванала за главата

- споделя Рашидов. - И тя ще идва с него. Измъчи се тези 4 месеца. Това й е надеждата. Павката нито говори, нито може да се движи."

Пред "168 часа" директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обясни, че когато самолетът с Павел Васев кацне, по спешност ще му бъдат направени редица изследвания и скенери, за да се прецени каква операция е най-важно да се направи на този етап.

"Организацията по отношение на транспорта на Павел Васев от Москва беше перфектна." Това заяви по време на брифинг д-р Красимир Бинев, завеждащ отделение по неврореанимация в "Пирогов".

"Павел Васев е в стабилно, но критично състояние, предвид това, че е получил 4 инсулта - допълва д-р Бинев. - Правим редица изследвания, за да установим с какво можем да помогнем, най-вероятно в един момент ще се наложи по-агресивна рехабилитация."

Оказва се, че преди да получи инсулта, Павел Васев не е имал други заболявания, които да бъдат предпоставка за инцидента.

"Той е мъжко момче и здрав като скала - посочва Вежди Рашидов. - Свеж, готин и с чувство за хумор. Виждахме се последно това лято на морето. Имахме една закачка за ракията "Бургас 63". Павката винаги е бил енергичен и можеше да се справя с много неща едновременно. Щом му дадеш задача, вече може да я смяташ за свършена."

Точно по тази причина, когато през 2015 г. културният деец иска да се откаже от активната работа в България и напуска поста на директор на Народния театър, Вежди Рашидов като министър на културата го праща в Москва.

За да се сбогуват с него,

колегите му от театъра си залепят мустаци

точно като неговите. С този жест му казват "довиждане", но знаят, че той няма да е задълго извън играта.

За кратко поема инфарктната длъжност шеф на Националния филмов център, но след това тръгва за Москва.

Малко преди да бъде изпратен там, Павел Васев сключи петия си поред брак с рускинята Елена, галено наричана от него "татарката".

За нея той не спираше да разказва, докато не се престраши да й каже "да". Тогава неговите приятели най-накрая я видяха от плът и кръв, защото до този момент Елена беше като митична приказка.

Според близките му тя е неговият късмет в живота. Съпругата на софийския бохем е журналист по професия, но се занимава с природосъобразен начин на живот, здравословно хранене и различни видове гимнастика.

Освен към нея другата страст на Павел Васев си остава киното.

Като режисьор и оператор създава над 120 документални филма, а продуцентската работа е стихията му.

Всичко започва още от детските му години. Като ученик всяко лято се хващал в Киноцентъра като общ работник, а като студент проф. Христо Христов от ВИТИЗ го вземал заедно с негови приятели и ги третирал като момчета за всичко.

Тези години Павел определя като най-прекрасните в живота си.

Дори след като става директор на студия "Екран", с безумно удоволствие се измъква от работата си и ходи на снимачния терен, за да върши всичко, както едно време.

Всъщност страстта му към актьорската игра започва благодарение на неговата майка.

Когато е 5-годишен, тя записва театрознание във Висшия институт за театрално изкуство, а семейството живее точно срещу днешния НАТФИЗ.

Малчуганът ходи с майка си на лекции,

посреща колегите й, които се отбиват у тях, и слуша разговорите им.

За първи път се качва на сцена в учебния театър на ВИТИЗ, когато завършва класа на проф. Стефан Сърчаджиев.

Малкият Павел е харесан за ролята на детето Коля в пиесата "Месец на село" от Иван Тургенев, в която партнира на Жана Стоянович и Иван Несторов. Тази роля се оказва важна за бъдещата професионална ориентация на Васев - отказва го от актьорството.

"Аз не мога да играя, нямам талант - признава без суета. - За мен атмосферата на театъра, театралният прах, е много по-важна, повече ме привлича."

Затова прекарва години зад кулисите на Сатиричния и на Народния театър.

Когато е на 13 г., баща му заминава на дипломатическа мисия в Югославия и

семейството се мести в Белград

Там момчето завършва средното си образование, постъпва като студент в Академията за радио и телевизия, но след нещастен случай, сполетял близките му, се връща в България, където завършва театрална режисура във ВИТИЗ. Там е и първата му театрална постановка - пиесата “20 минути с ангела” на неизвестния тогава "съветски" автор Александър Вампилов. В главните роли са също неизвестните студенти от четвърти курс Филип Трифонов и Велко Кънев и още по-неизвестният първокурсник Павел Поппандов.