Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папа Франциск и Бойко Борисов КАДЪР: NOVA
Папа Франциск и Бойко Борисов КАДЪР: NOVA

Неслучайно след тези три дни папата ще иде в Северна Македония, заради това че поставяме мирът и разбирателството на първо място. Подаръците са ни символ. Благодарихме, че всяка година на 24 май има владика от нашия синод. Кирил и Методий те почитат много, направили са много за мира и за образоването на много народи в региона. Затова и подаръка беше икона, везана, кадифе. Един личен подарък - за първи път е чул "българско", когато баба му му дала купичка мляко. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата на четири очи с папа Франциск. Негово Светейшество папа Франциск пристигна у нас на апостолическо пътуване, което ще продължи до 7 май като ще посети градовете София и Раковски.

При посрещането му министър-председателят Бойко Борисов подари на Негово Светейшество папа Франциск златовезана икона, омофор и българско кисело мляко.

"Той идва с най-важните си министри. Те ми издадоха, че зависи къде си сложи бележката. Като си говорихме за България и колко неща имаме за председателството. Видяхме, че си записа нещо и гледах къде ще го сложи"

"Това посещение е реклама пред целия свят. Такава реклама иначе струва милиони. Цял свят ще може това да го види. България стои добре на фона на конфликтите, които има в региона и това се оценява. Октомври месец се разбрахме, за 6 месеца подготвихме посещението", каза Борисов.

"От разговорите с папата много неща човек научава. Неслучайно той даде пример "Знаеш ли разликата между терористите и протокола - с терористите може да преговаряш". Съобразявахме се колкото можем с протокола. Както аз не обичам да закъсняват при мен, някой да закъснява за другите срещи", каза премиерът.