Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Препоръчва се на бременни, за да се засили притокът на кръв към бебето

Намалява риска от рак, диабет и атеросклероза

Хора с висок холестерол, бъбречни проблеми и подагра трябва да го избягват

С настъпването на великденските и майските празници печеното агне е задължително ястие на всяка българска трапеза.

Полезно ли е обаче то и може ли да се консумира по-често?

Според специалисти това е едно от червените меса, което е наситено с различни витамини, изключително полезни за организма на човека.

"Агнешкото е източник на витамин В12 - обясни пред "168 часа" диетологът Ипократис Пападимитракос. - То съдържа и добре балансиран комплекс витамини от група В, които имат най-голямо значение за кръвоснабдяването и работата на мозъка. Съдържа протеини и минерали, важни за правилното функциониране на нервната система и метаболизма, като цинк, желязо, калий, фосфор, магнезий, както и витамин Д."

Според него,

ако с това месо не се прекалява, то има редица плюсове за здравето.

"Изключително полезно е като част от здравословното и балансирано хранене - допълва пред "168 часа" гастроентерологът д-р Татяна Мороховец. - Може да се приема средно до 2 пъти седмично в порции от 120-150 грама, но от тях предварително трябва да е отстранена видимата тлъстина."

Според диетолозите обаче мазнините и калориите в този вид месо не са благоприятни за всички.

"Агнешкото не е подходящо за хора с висок холестерол - посочва Пападимитракос. - Източник е на пурини, трансформиращи се в тялото в пикочна киселина, която се изхвърля доста трудно. Това в дългосрочен план

може да доведе до проблеми с бъбреците

Хората с бъбречни проблеми и подагра трябва да го избягват."

Въпреки това диетологът допълва, че ако няма подобни здравословни проблеми, консумирането му би носило и други ползи.

Експерти в бранша изтъкват, че наситените мазнини в агнешкото са значително по-малко в сравнение с останалите видове червени меса.

Овцете са преживни животни и месото им е добър източник на конюгирана линолова киселина (CLA) - мастна киселина, за която се смята, че помага за предотвратяване на възпалителни заболявания и рак.

Както в агнешкото, така и в овчето

съдържанието на холестерол е по-малко,

отколкото в други червени меса. Лецитинът, който се съдържа в отлични количества в агнешкото и овчето месо, подобрява работата на панкреаса и помага за намаляване на риска от атеросклероза и захарен диабет.

Американският диетолог Джош Айкс подчертава, че агнешкото подобрява нивото на т.нар. добър холестерол в кръвта и стабилизира сърдечния ритъм.

"На фона на отличното количество белтъчини, които съдържат агнешкото и овчето месо, малкото наситени мазнини в тях са в пренебрежимо ниско количество - допълва Джош Айкс. - В такова съотношение те дори

спомагат за редукцията на килограми

и намаляват риска от затлъстяване. Овнешкото месо съдържа отлични пропорции селен и холин (витамин В4), които имат профилактична роля при различни онкологични заболявания."

Освен при спазване на диети за отслабване лекарите препоръчват често агнешкото месо и на бременни жени. Причината е, че то намалява риска от вродени дефекти при бебетата, най-вече малформации на невралната тръба.

"В тези периоди то предотвратява анемията

чрез повишаване нивата на хемоглобина в кръвта на майката и засилва притока на кръв към бебето чрез плацентата - посочва Татяна Мороховец. - Овчето, агнешкото и козето месо са богати на желязо и по-точно на т.нар. хемово желязо, което е лесноусвоимо за разлика от това в растителните храни, което повечето хора почти не могат да усвоят."

Медиците допълват, че ако изобщо можем да говорим за вреда от агнешкото, вероятно това е, че много често го обработват с прекомерни количества химикали - оцветители, влагозадържащи вещества, консерванти, така че то да има добър вид на витрините.

Според специалисти по храните, ако след топлинната обработка месото не губи интензивния розовочервеникав цвят, който има при покупката му в магазина, вероятно съдържа потенциално опасни за здравето вещества. Месарите посочват, че по стандарт агнешко е месото на животно до 12 месеца. Освен по големината за възрастта на агнето трябва да се ориентираме и по цвета - колкото е по-младо, толкова е по-светлорозово.

"Разбира се, тук винаги стои въпросът за качеството на месото, което купуваме - допълва Пападимитракос. -

Ние не можем да знаем как са оглеждани и с какво са хранени животните

- нещо, което трудно бихме могли да контролираме, и да се надяваме, че всичките държавни органи си вършат тяхната работа."

Факт е, че от години на пазара по-хитрите търговци внасят от чужбина замразено месо, което не е ясно колко е стояло във фризера. Преди празниците отново имаше огромен скандал, че веригите пазаруват от склад, в който

е открито месо с отдавна минал срок на годност

Със сигурност в него липсват каквито и да е полезни вещества, характерни за прясното агнешко. Вероятно затова много хора предпочитат да го купуват директно от кланици или на черно.

Заешкото и конското по-здравословни, но българите не го обичат

Агнешкото е чак на шесто място

Най-предпочитаното месоу нас остава пилешкото заради ниската цена

Въпреки всички ползи, които има агнешкото месо, специалистите изтъкват, че в класацията на най-здравословните меса за хората са заешкото и конското.

Според статистическите данни тя се оглавява от заешкото, тъй като в него се съдържат рекордно количество белтъчини. Но най-важното е, че за разлика от останалите видове меса 90% от него се усвояват от човешкия организъм.

Другият момент е, че

то изобщо не е тлъсто

- мазнините му са до 9%. В 100 грама заешко има само 4 грама мазнини, докато в говеждото те са над 5 пъти повече - 22 грама, твърдят диетолозите. В него има малко холестерин и много полиненаситени мастни киселини омега-3.

На второ място в класацията се нарежда конското месо. То изпреварва останалите най-вече заради своята екологичност. Смята се, че конете най-малко са инжектирани с хормони и антибиотици за растеж. Месото им е богато на аминокиселини, има ниско съдържание на холестерин и е хипоалергенно. Освен това се усвоява лесно и рядко съдържа паразити.

Има обаче и един минус. Екпертите твърдят, че

конското месо е носител на много болести

и по-големите вериги магазини избяхват да го зареждат.

Едва на 6-о място застава агнешкото месо - след еленското, пилешкото, говеждото и телешкото месо. Въпреки това то много по-често се консумира в Гърция и Турция, отколкото у нас.

Изследване на американското министерство на земеделието неотдавна установи, че

консумацията на агнешкото месо е задължителна

заради набавянето на желязо в организма.

Според проучването американците почти не купуват този вид месо и неслучайно при тях се регистрират анемии заради липса на желязо.

Новите данни на щатското Министерство на земеделието обаче с нищо не промениха начина на живот както на американците, така и на българите. И в САЩ, и у нас най-предпочитано си остава пилешкото. Въпреки че то е номер едно при режимите за отслабване, неведнъж медици са предупреждавали, че пилешкото месо изобщо не е полезно. Причината е, че съдържа най-много хормони и химикали.

Специалистите обаче посочват, че това не е определящо при покупката му, тъй като то е

най-предпочитано заради ниската си цена

Именно по-високата пазарна стойност ограничава консумацията на по-полезното агнешко месо. Потреблението му намалява и защото цената му преди всеки Великден рязко скача, което още повече ограничава пазара.