Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

У нас е честа гледка хора да спят в паркове или на спирки на обществения транспорт. В Холандия това е забранено.
У нас е честа гледка хора да спят в паркове или на спирки на обществения транспорт. В Холандия това е забранено.

Магистратите в България признават наложените в чужди държави наказания само ако съответното нарушение е такова и според родното законодателство

678 дела за санкции на българи в страни от ЕС гледат БГ съдилища

Ако някой иска да поспи на спирка на обществения транспорт в Холандия например, със сигурност ще бъде глобен. Ако не я плати и е гражданин на ЕС, глобата ще пристигне за потвърждаване в съд по местоживеене.

Тъй като в България за спане по спирките не се глобява, наказанието няма да бъде изпълнено.

Такъв казус бе разглеждан в окръжния съд в Кърджали, където пристигнало решение за финансова санкция от 110 евро, наложена на български гражданин от холандски съд.

Жителят на Кърджали е наказан заради нарушение на общинската наредба за обществения ред, защото е открит в 3,15 ч да спи на трамвайна спирка.

В Холандия е забранено да се стои без основателна причина, и така да се нарушава редът, във входовете на обществени и жилищни сгради, в телефонни кабини, чакални за обществени превозни средства, паркинги за автомобили, за велосипеди или на други подобни общественодостъпни места, както и те да бъдат замърсявани или използвани за цел, различна от тази по предназначение.

Българският съд обаче отказа да признае и изпълни решението за глобата. Съгласно Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и за налагане на финансови санкции, постановени в държава - членка на ЕС, се признават и изпълняват у нас само ако съответното нарушение или престъпление е такова и по родното законодателство.

Случаи, в които

нашите съдилища

не признават

глобите,

наложени от чужди съдебни или административни органи, не са рядкост. Двойна наказуемост не се изисква за нарушение правилата за движение по пътищата, контрабанда на стоки, заплахи и насилие срещу лица, кражба и др.

Спане на спирка е нарушение по холандското законодателство, но не е престъпление или административно нарушение и по нашето. Не е такова и по наредбата за обществения ред и в община Кърджали, заради което глобата не бе призната.

С 500 евро глоба и още 100 евро разноски по делото се размина и мъж от Враца. Той е хванат в Словения с телескопична палка. Полицаи го спрели за проверка през нощта в град Целйе и видели, че носи телескопична палка. Според Закона за оръжията на Словения телескопичната палка е забранена, води се оръжие от категория А и пренасянето му не е разрешено. В България обаче това нито е престъпление, нито административно нарушение, затова врачанинът се разминал с глобата.

28-годишен от Девин също отърва санкция - съдът в английския град Петербороу му наложил наказание от 405 паунда. Според магистратите без разумно основание

родопчанинът

карал колело

на забранени

обществени

места,

което е нарушение на Закона за антисоциално поведение, престъпления и поддържане на реда.

Окръжният съд в Смолян отказа да признае глобата, защото деянието не е престъпление или административно нарушение според законите у нас.

Съгласно информацията, предоставена на Министерството на правосъдието от окръжните съдилища, през 2018 г. са разгледани 678 преписки за признаване и изпълнение на решения за налагане на финансови санкции, постановени от органите на друга държава от ЕС. Увеличението за 2018 г. е с около 33% в сравнение с 2017 г., отговориха на запитване на “24 часа” от министерството.

Най-често финансовите санкции са наложени за нарушаване на правилата за движение по пътищата (виж таблицата), работа без разрешително и нарушаване на обществения ред.  

В нашето правосъдно министерство не се поддържа статистика какъв процент от тези чужди актове се признават в България. Най-често такива актове се изпращат от Холандия, Словения, Германия и Румъния.

Прави впечатление, че доста от глобите на български тираджии в Германия, по около 80-100 евро, са за неспазена дистанция от 50 м при движение със скорост над 50 км/ч.

100 евро

наказание има

за паркиране на

магистрала,

както и за необезопасен товар. Въпреки сериозната издирвателна работа нашите власти често не могат да открият в България никакви следи от нарушителите в чужбина и така съдът не признава наложените им санкции.

В подобен случай глоба от 100 евро от Холандия няма как да се изпълни, защото адресът на М. М. от Варна се оказал административен на МБАЛ “Св. Анна”. Мъжът нито е работил там, нито е бил настанен за лечение.

Проблем има и с откриването на македонците с българско гражданство. Словения например е наложила 500 евро глоба на Н. П. за непристойни действия.

Пияният

македонец с

БГ паспорт

смущавал

посетители

на кафене в Любляна. Наричал ги цигани, псувал ги, бутал се в тях и заплашвал, че ще извади нож. Пристигнали полицаи, но пияният се държал непристойно и с тях.

След изпращане на документите за наложената глоба е установено, че мъжът не притежава имущество в България, не получава доходи тук, няма местоживеене или обичайно пребиваване. Изискани са справки от НАП, Агенцията по вписванията, СДВР и КАТ.

Категорично е установено, че нарушителят няма обвързаност с българската държава, не е абонат на никой от мобилните оператори. Имал само формално посочен постоянен адрес. Там обаче се оказало, че се помещава общинска администрация.