Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ким Чен Ун и Владимир Путин  СНИМКА: Ройтерс
Ким Чен Ун и Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

"В прегръдката на руската мечка - с какво пристигна у нас другарят Ким", извежда в заглавие руският вестник "Аргументи и факти" по повод срещата във Владивосток между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и президента на Русия Владимир Путин, предава БТА.

Изданието посочва, че според предварителната информация двамата лидери обсъждат днес въпроси на денуклеаризацията на Корейския полуостров и двустранните отношения, които според изданието не са в най-доброто си състояние, особено в икономическия им аспект, заради санкциите на ООН срещу Пхенян.

Вестникът цитира мнението на експерт от Института по изучаване на източните страни и култури към Руската академия на науките, според когото визитата на Ким е важна за Москва първо защото Русия не иска да има до границата си постоянен източник на напрежение и второ защото САЩ използват ядрената програма на КНДР, за да разполагат около руската територия своята система за ПРО и да правят мащабни военни маневри. Посещението на високопоставена делегация от Белия дом в Москва миналата седмица вероятно с цел дискусия за ядрения проблем на Корейския полуостров, е поредното потвърждение, че Русия е възприемана като важен фактор в решаването на този проблем, казва експертът. Той припомня, че понастоящем главният партньор на Пхенян е Пекин, но по думите му Ким Чен-ун не желаел да попадне под пълна зависимост от Китай, който опитва да се намесва във вътрешните работи на КНДР. "Русия няма намерения да се намесва във вътрешнополитическите процеси в страната. Ние само искаме стабилизиране на положението на полуострова", декларира пред "Аргументи и факти" началникът на отдела за Корея и Монголия в института към Руската академия на науките Александър Воронцов.

"Комерсант" цитира интервю на Путин пред китайския вестник "Женмин жибао", дадено от него в навечерието на работното му посещение в Китай. В него руският президент заявява, че някои западни държави претендират за "еднолично глобално лидерство", при което "грубо потъпкват нормите и принципите на международното право" и чрез шантаж, санкции и натиск се опитват да натрапят "своите ценности и съмнителни идеали на цели страни и народи". Пред китайския партиен орган Путин подчертава, че Русия не е съгласна с подобен подход от страна на Запада. Вестникът припомня, че след срещата си във Владивосток с Ким Чен-ун Путин ще отлети за Китай за втората среща на върха "Един пояс, един път".