Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оказва се, че не само нашите власти изпитват затруднение в борбата с телефонните измамници. В държави като Англия, Германия и Турция също има голям брой мошеници, които така изкарват прехраната си.

Във Великобритания например английските пенсионери редовно стават жертви на подобен тип хитреци. Една от последните статистики за страната показва, че на всеки осем секунди някой получава обаждане по телефона с примамлива оферта или с искане на голяма сума за пострадал близък.

През 2015 г. държавата счупи рекорда по отмъкнати пари от възрастни хора чрез телефонна измама. Тогава стана ясно, че мошениците са свили цели 755 милиона лири, а залавянето им се оказа невъзможно. За разлика от нашите престъпници, които често звънят от страната ни и по-рядко от чужбина, тези в Англия

използват всякакви

възможни техники,

за да не попаднат зад решетките. Те например почти никога не се обаждат от собствената си страна, а от различни африкански държави, от които е трудно да бъдат проследени. Ако се стигне до разкриването им, връщането в родината е трудно, тъй като често законите в държави като Гамбия и Гвинея им предоставят "чадър".

Вероятно затова през годините Великобритания не е отбелязала особен успех в разкриването на тези престъпления. За 2016 г. се оказва, че шансът там да те оберат по телефона е 20 пъти по-голям от това да те оберат на улицата.

Освен традиционния метод като лъжата, че близък на жертвата е пострадал и трябва мигновено да бъде дадена голяма сума за негова помощ, в Обединеното кралство се използват и други похвати, които се оказват печеливши за престъпниците.

Тъй като за разлика от България пенсионерите там държат парите си в банки, бандитите са измислили перфектен начин, чрез който отново да крадат от финансовите им средства само чрез едно обаждане. Най-често те имитират позвъняване от банката, като обясняват, че е възникнал огромен проблем със сметката им. Лъжците казват, че могат да изпратят куриер, който да вземе повредената карта и да я оправят бързо, а след това да им я върнат. Предварително те

успяват да

научат и сметката,

така че да изглеждат запознати с данните на жертвата си.

Престъпниците са наясно и че английските пенсионери използват активно и интернет. Почти всеки един има профил в социалните мрежи, който му служи както за комуникация с близки, така и за пазаруване онлайн. В тази ниша мошениците също са намерили как да изнудват възрастните хора. Те се обаждат на жертвата си по телефона и се представят за служител на "Майкрософт". Казват, че нов вирус заразява масово компютри и заличава всякаква запазена преди това информация в него. Обясняват, че за да ги предпазят, им трябва паролата и конкретни лични данни, за да имат достъп да тяхното устройство.

Германските пенсионери също не са застраховани от този тип измами. Те също стават жертви на телефонните мошеници. През 2017 г. ало апаш успя да отмъкне от възрастни хора в Хамбург 290 хил. евро. Срещу него все още тече дело, а прокуратурата там настоява за присъда от 14 години затвор.

В Турция престъпната схема става актуална след опита за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 година. Оттогава различни хора получават обаждане от човек, който им казва, че името им е попаднало в списък, свързан с Фетхуллах Гюлен. За да бъдат извадени от "несъществуващия" списък, те веднага изпращат големи суми там, където им е казано.

Преди година властите в Турция успяха да разбият банда за телефонни измами, която прибрала 898 хил. евро, мамейки 474 германски граждани от турски призход.

Колко човека бяха арестувани тогава, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Да продадем имотите на мошениците, за да върнем парите на хората

Мащабна акция срещу "ало"-измамници в Горна Оряховица. Прокуратурата разследва босове и мулета от циганската махала