Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Стати Статев
Проф. Стати Статев

Сметките му пред запор, може да спрат стипендиите на студентите и заплатите на преподавателите. Финансовото министерство праща проверка

Най-големият университет в страната - Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), е пред фалит. Причината са неплатени задължения към фирмата, която строи новия корпус. От университета водят спор с държавата кой трябва да плати.

За новата сграда УНСС печели проект за 4,5 млн. лв. по Оперативна програма “Региони в растеж”. Допълнителни 7,5 млн. лв. трябва да се осигурят от две министерства - на финансите и на образованието.

Държавата обаче не дава парите и проектът е замразен през 2018 г. На 16 април 2019 г. изпълнителят на проекта отправя покана за доброволно изпълнение на текущите задължения към УНСС. “Нещо повече – има риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите”, се казва в писмо на УНСС.

Те настояват веднага да им осигурят необходимите 10,3 млн. лв., за да бъде завършен и оборудван учебният корпус и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност. В противен случай ще бъдат загубени 4,5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, казват още от УНСС.

Според финансовото министерство обаче средствата от 7,5 млн. лв. ще се платят едва след усвояване на ресурса по оперативната програма. “Към настоящия момент предвидените в проекта 4,5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени и считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след пълното усвояване на безвъзмездната финансова помощ”, се казва в становището на Министерството на финансите. То отказва да покрие парите към сключено допълнително споразумение към основния договор за 1,2 млн. лв. с фирмата изпълнител ГВ 2016 ДЗЗД. От министерството няма да дадат и исканите 1,5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения. Освен това в УНСС ще се прати финансова инспекция, за да провери обществената поръчка.

“Доколкото знам, спорът е дали първо трябва да се усвоят средствата по оперативната програма и след това да се предоставят средства от бюджета, или обратното”, коментира образователният министър Красимир Вълчев. В бюджета на МОН няма такива средства и не може да помогне на проф. Стати Статев, обясни той.