Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОНСТАНТИН КАМЕНАРОВ
КОНСТАНТИН КАМЕНАРОВ

Изборът на временен началник

може да се проточи

до европейските избори

Константин Каменаров най-вероятно ще подаде оставка от поста генерален директор на БНТ в следващите часове.

Прогнозата е на хора, които познават характера на генералния директор на БНТ. Той няма да изчака Съветът за електронни медии да започне процедура за негов наследник, след като в понеделник влезе в сила решението на Софийския градски съд. Магистратите потвърдиха изцяло присъдата на долната инстанция на шефа на БНТ Константин Каменаров за шофиране в нетрезво състояние. Той е осъден на 1 година и 3 месеца условно с 3 години изпитателен срок и 600 лева глоба затова, че е карал с 1,6 промила алкохол в кръвта.

Каменаров ще предпочете сам да се оттегли, преди СЕМ да се огледа кой да го замени в БНТ, тъй като е убеден, че е

по-важно медията да работи

без проблеми в предизборната ситуация

Генералният директор категорично отказва коментари на съдебното решение.

Проблемът му с Темида започна пред юни 2016 г., когато бе спрян за проверка от Пътна полиция. Каменаров обяснява наличието на алкохол в кръвта си със смесването на чаша уиски с билка “златен корен”, която разтварял в медицински спирт. Преди да го проверят, приел двойна доза. Малко след 2 часа след полунощ съпругата му се обадила, че не се чувства добре и го помолила да я вземе от парти. Затова директорът на БНТ се качил на джипа си. На прибиране го спрели пътни полицаи.

Самата тв водеща Радина Червенова, която е съпруга на Каменаров, преживя тежко ситуацията около този инцидент и това се отрази на здравето ѝ.

В сряда СЕМ се кани да обсъжда наследника му в БНТ и да прекрати мандата му предсрочно, тъй като той вече е несъвместим с поста по закон. “Ще вървим към прекратяване на мандата и към избор на и.д. шеф на БНТ”, каза председателката на СЕМ София Владимирова пред “24 часа”. Този, който ще заеме временно поста на генерален директор, трябва да отговаря на условията за генерален директор, посочени в Закона за радиото и телевизията. Той може и да не е участвал в конкурса, с който бе избран Каменаров, може да е външен човек за телевизията или някой от БНТ.

Същевременно анализатори на медийния пазар очакват СЕМ да не успее веднага да открие достоен заместник на Каменаров и да го остави да ръководи обществената телевизия до европейските избори.

Сред имената, които изплуват като професионалисти, са

Уляна Пръмова, която в момента

ръководи новините на БНТ, и Валери Запрянов,

който е член на управителния съвет на медията. Името на Емил Кошлуков засега отсъства, тъй като при кандидатстването му за най-високия пост преди 2 години имаше проблем с доказването на телевизионния си стаж.

“24 часа” не потърси за потвърждение нито един от тримата, тъй като те са част от екипа на Каменаров и е възможно да напуснат БНТ заедно с него.

До три месеца след предсрочното прекратяване на мандата СЕМ трябва да обяви конкурс за нов генерален директор на БНТ.