Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Криминален архив: Йоско - фенът на Коза ностра. Бил запален почитател на клана Корлеоне

Йосиф Йосифов-Йоско, който беше задържан за убийството на Константин Димитров-Самоковеца, е страстен фен на сицилианската мафия в Съединените щати. 36-годишният мъж е запален почитател на клана Корлеоне, филмиран от гениалния режисьор Франсис Копола.

Това потвърждават два портрета, открити при операцията на НСБОП в апартамента на Йоско в столичния кв. "Витоша". Там на нощното шкафче в спалня били поставени не семейни снимки на българина, а фотос на

Марлон Брандо в

ролята на Дон Корлеоне

и на Ал Пачино като Майкъл от филма "Кръстникът". 36-годишният българин бил много конспиративен. По време на внезапната операция станало ясно, че използва 11 GSM-а. Два от тях били с чужди SIMкарти с роуминг, уточниха офицери от МВР. Те твърдят, че Йоско е българинът, издигнал се най-високо в йерархията на международния ъндърграунд.

"Той е изключително комбинативен, с много сериозни контакти, може да се каже, че е на по-високо ниво и от убития на Аруба Поли Пантев", коментира оперативен работник.

Йосифов е започнал с износ на проститутки за Западна Европа според информация от МВР. Търговията с компаньонки била много печеливш бизнес за българина и в момента.

Той държал канали за износ на момичета за Чехия и за Холандия. Миналата седмица столични полицаи задържаха мъж, който работи за Йоско в тази сфера.

40-годишният сводник Стоян-Стинката беше заловен в "Мерцедес" на улицата. Преди това в Четвърто РПУ получили сигнал, че сутеньорът държи насила момиче в апартамент на ул. "Козяк"

и го принуждава

да проституира

Стоян, който е осъждан, е участвал в канал за прехвърляне на момичета в Западна Европа. В жилището му бяха намерени фалшиви паспорти, подготвени за проститутки, които си плащат, за да работят в чужбина. По време на полицейската акция беше открито 21-годишно упоено момиче.

Служители от МВР твърдят, че основният бизнес на Йоско бил международният транзит на амфетамини и хероин към Западна Европа. Йосифов работел с холандци, англичани и украинци. Според непотвърдена информация кумът му Филип Найденов-Фатик го подкрепял силно в схемата амфетамини срещу хероин.

През по-голямата част от годината той живеел в чужбина. Анализатори от НСБОП го сравняват със сърбина Сретен Йосич, който беше задържан в София, и се оказа, че е издирван с червени бюлетини на Интерпол от 5 държави за 23 поръчкови убийства. Запознати твърдят, че и Йоско се славел като добър организатор на специални поръчения.

У нас той работел с няколко ключови фигури от бившата групировка СИК. Минути преди да бъде арестуван в комплекса "Национал" в Сливен, Йосифов имал среща с човек от бившата застрахователна компания. Йоско обаче в последните години минавал за голям авторитет в престъпния свят, не се съобразявал много-много и дори понякога

се държал арогантно с

лидери на българския

ъндърграунд

Според офицери от МВР убийството на Самоковеца било поръчано заради масовия бой в "Ескейп", последвалия взрив пред "Визаж" и наркопратка от 30 кг хероин, с която Константин Димитров прецакал конкуренти в България и техни партньори в Западна Европа. "Щом посегнаха и на жените, ще падат глави" - това беше предсказал пред "24 часа" лидер от подземния свят след бомбения атентат пред модната агенция "Визаж".

Има доказателства, че физическият убиец на Самоковеца Ервин Векер е идвал в България 6 пъти на гости на Йоско. През целия ноември м. г. двамата живеели в един апартамент в Амстердам, като българинът заминал от Холандия на 5 декември, ден преди разстрела на Самоковеца.

Има безпорни данни за имиджа на Йоско в подземния свят и за контактите му с Векер. Дали обаче те ще бъдат достатъчни, за да издържи в съда обвинението срещу българина в подбудителство за убийството на Константин Димитров-Самоковеца?