Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емилия Русинова и Георги Хаджиев разказаха за разкриването на убийството.
Емилия Русинова и Георги Хаджиев разказаха за разкриването на убийството.

Стефка довела Йордан от Варна в столицата, за да го лекуват от зависимостта към дрогата

21-годишен варненец уби майка си, която го довела в София, за да го настани в клиника за лечение от наркозависимости. След това се качил на влака за Варна и е задържан на гарата в Горна Оряховица.

43-годишната Стефка Младенова и синът й Йордан Иванов пристигнали в столицата на 16 април. Същия ден той е освободен от ареста във Варна, защото е невменяем. Опитал да обере казино в морската столица на 13 април сутринта. Отправял заплахи и блъскал персонала. Бързо бил арестуван, а от Районна прокуратура - Варна, го задържали за 72 часа. Преди да поискат постоянен арест обаче, пристигнали документи, че страда от шизофреноподобно разстройство, което получил, защото редовно пушел марихуана и шмъркал амфетамини. Затова го пуснали.

Още същия ден майка му го довела в София за лечение. Отседнали в жилище в София, което намерили по програма за взаимопомощ, обясни директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. Настанил ги зетят на жената.

Около 7,50 ч на следващия ден двамата се скарали за пари, разказали съседи при разпити. Цял ден е нямало връзка с тях по телефона, затова зетят отишъл в апартамента в кв. “Младост”, за да види какво се случва.

С отключването на вратата заварил Младенова по очи и в локва кръв в хола на апартамента, разказа градската прокурорка на София Емилия Русинова. Тя била с рана на главата, предполага се, че синът ѝ я е удрял многократно.

Още в първите минути Йордан бил заподозрян за жестокото престъпление. Той е от Русе, но е израснал във Варна. Затова от СДВР се свързали с колегите си от двата града. Те намерили приятели на Йордан и започнали разпити, за да разберат накъде може да е тръгнал. Благодарение на интернет комуникацията на Йордан станало ясно, че се е качил на влака за Варна.

Той бил задържан на гарата в Горна Оряховица около 2,30 ч в нощта срещу четвъртък. Обясненията му били объркани, вероятно заради употребата на наркотици, посочи Хаджиев.

Иванов е лекуван общо 4 пъти в психиатриите в Русе и Раднево. Той е настаняван там през 2016, 2017 и 2018 г. Освен за грабежа варненецът има криминални регистрации за хулиганство и притежание на дрога.

След експертизи ще се реши дали да го съдят за убийството на майка му, или да го настанят за принудително лечение.