Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев: Не съм снемал доверието си от Иво Христов, уважавам личното му решение Президентът е във Велико Търново по повод честванията за 140 г. от приемането на Търновската конституция. Той бе гост на тържествено заседание на Конституционния съд. Снимка ДИМА МАКСИМОВА

Българската конституция ясно определя индивидуалните права и свободи, всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на Иво Христов, което аз уважавам. Това заяви президентът Румен Радев във Велико Търново, цитиран от БТА, преди участието си в тържественото заседание на Конституционния съд. Коментарът на държавния глава е по повод кандидатирането на началника на кабинета му Иво Христов за евродепутат от листата на БСП.

Румен Радев заяви, че Христов е обсъдил с него участието си в евроизборите. Не съм снемал доверието си от г-н Христов, каза президентът в отговор на въпрос дали включването му в листата на БСП за евроизборите не е оценка за работата му. Президентството не е феодална институция, всеки е свободен да прави своя избор, каза Радев.

"Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в Европейския парламент, които да отстояват българския интерес в условията на все по-динамична Европа", посочи държавният глава.