Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гардове не разпознаха дългогодишния бивш депутат Георги Божинов и тъй като на първо четене не намериха името му в списъците, не го пуснаха в сградата. Той се обиди и си тръгна. Снимка РУМЯНА ТОНЕВА
Гардове не разпознаха дългогодишния бивш депутат Георги Божинов и тъй като на първо четене не намериха името му в списъците, не го пуснаха в сградата. Той се обиди и си тръгна. Снимка РУМЯНА ТОНЕВА

4 места от листата на БСП ще са за гражданска квота и коалиционни партньори. Това реши пленумът на БСП след дълга и тежка разправия. По настояване на залата точката за евролистата бе преместена от трета като първа на днешното заседание.

Пленумът се провежда при засилени мерки за сигурност. Списъците на членовете на Националния съвет, в които те се подписват преди началото на сбирката, за първи път бяха изнесени при охраната. А гардовете не разпознаха дългогодишния бивш депутат Георги Божинов и тъй като на първо четене не намериха името му в списъците, не го пуснаха. Той се обиди и си тръгна, а след последвал скандал излезе лично служителка на "Позитано", за да го въведе в сградата.

Пленумът обсъди първо местата за гражданската квота и коалиционните партньори. Като гражданска квота е и водачката на листата Елена Йончева.

Предложението на Нинова беше за 4-о и 10-о за гражданска квота, за които тя лансира имената на шефа на президентския кабинет Иво Христов и на бившия депутат, лидер на партия "Българска пролет" и настоящ водещ на предаване в червената телевизия Велизар Енчев. Последният обясни, че е научил за включването му в листата снощи. Приел поканата, защото било важно ГЕРБ и ОП да загубят изборите. Енчев отрече да е говорил антиевропейски досега.

За мен най-важната национална кауза си остава успешният мандат на президента Румен Радев, който е основен контрапункт на пълзящата автокрация. А БСП е единствената опозиция, нормално е да приема, заяви пък шефът Иво Христов. Рано сутринта зам.-шефът на ПГ на БСП Драгомир Стойнев обясни, че Христов е номинация на Изпълнителното бюро. Хпистов бе подкрепен със специално гласуване от 92-ма от членовете на червения пленум. 20 са гласали против, а 22-ма са се въздържали.

119 от червените са подкрепили включването на Велизар Енчев в листата.

На 17-о място като коалиционен партньор влиза Емил Георгиев от "Екогласност", който е бил опдкрепен от 117 от членовете на пленума. Ние сме коректен коалиционен партньор на БСП, обясни присъствието си той. Запитан за отсъствието на Станишев от евролистата, той обясни, че това е проблем на БСП. От наша страна една дума няма да чуете срещу Станишев, каза Георгиев.

Второто място за гражданска квота да е 6-о, а не 4-о, поискал обаче Георги Божинов. Но за изненада при гласуването първо било предложението на ИБ, което минало с под 80 гласа.

Каква ще е позицията на бъдещите евродепутати на БСП към ПЕС и ще напуснат ли те групата на социалистите и демократите, попитали много от членовете на пленума. Антон Кутев акцентирал въпроса особено на позицията по този тема на кандидатите от гражданската квота.

БСП да се определи спрямо ПЕС поискал и Георги Пирински.