Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Криминален архив, 2 август 2004 г.: Версия "Бай Миле убит заради сръбски пари"

Бай Миле се е ангажирал лично да организира бягството на сръбския мафиот Сретен Йосич от затвора. Не можем да го докажем, но разполагаме с много оперативна информация, че той е взел 3 млн. долара, които да се раздават за подкупи на полицаи, прокурори и служители в затвора, съобщи вчера високопоставен източник от МВР.

Той потвърди, че най-силната версия на разследването е, че Милчо Бонев е убит заради сръбските пари. Тази хипотеза "24 часа" лансира в деня на бруталния разстрел.

Бай Миле е бил един от най-доверените хора в България на Сретен Йосич. Сърбинът се подвизава у нас някъде от края на 1999 г. Влиза в страната и я напуска с 14 паспорта с различни самоличности.

Официално се представя

като Марко

В България Сретен е познат най-вече в спортните среди. Публично известно е, че почти всички сръбски футболисти и треньори, докарани у нас в последните години, са трансферирани от Милчо Бонев. Запознати твърдят, че това е ставало в голяма степен със съдействието на Сретен.

Бай Миле работи най-усилено с белградския футболен клуб "Обилич". Той е известен като клуба на сръбската мафия и беше собственост на убития Желко Ражнятович-Аркан. Според информация от холандските спецслужби Йосич е бил воевода в наказателния отряд на Аркан.

Сретен е арестуван вечерта на 20 юни 2002 г. на площад "Възраждане" в София, след като е засечен негов разговор от уличен "Булфон" с телефон в Холандия. Той веднага предлага подкупи на офицерите от направление "Терор" и от групата за задържане.

"Няколко дни по-късно хора на Бай Миле започнаха да търсят всякакви варианти да организират бягството му - спомня си днес оперативен работник. - Бяха готови да дадат огромни суми само за да им посочиш служител от Транспортна полиция, понеже го държахме в техния арест."

Първоначално Сретен

е задържан

в Софийския затвор

В началото на юли обаче спецполицаите са принудени да го преместят от там.

Това става, след като една вечер след полунощ Йосич симулира силно главоболие, като обяснява, че то е причинено от негови стари травми, получени в автомобилна катастрофа.

На място пристига екип от НСБОП. Събудени са главният прокурор Никола Филчев и главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Лекари преглеждат на място Сретен, но не откриват нищо обезпокоително. Сърбинът се надява, че ще бъде преместен в МВР болница, откъдето вече е създаден план за неговото бягство.

На следващия ден обаче Йосич е преместен под тежка охрана в ареста на Транспортна полиция. Ръководството на МВР преценява, че това е най-сигурното място. Охраната е подсилена с барети от Специализирания отряд за борба с тероризма.

Организирана е тристепенна защита на специалния затворник. Няколко дни преди да бъде качен на самолет за Амстердам в НСБОП се получава информация, че

ще се опитат

да отровят сърбина

В този ден той и всички останали арестанти ядат сандвичи вместо обичайната храна от кухнята. В крайна сметка обаче Сретен Йосич е качен на самолет на холандските военновъздушни сили и транспортиран в Амстердам където е разследван за убийство и трябва да доизлежи стара присъда. Опитите да бъде организирано бягството му се провалят. Не е ясно защо след това българите не са върнали парите на сърбите. Днес анализатори в МВР смятат, че нашите са разчитали, че ще бъдат защитени от сериозната си охрана.

Публична тайна е, че Бай Миле имаше много врагове. От вътрешното министерство твърдят, че той е човекът, организирал мокрите поръчки за бившата групировка СИК.

Според оперативна информация в НСБОП точно той заедно със Сретен Йосич е замесен в убийството на Поли Пантев на о-в Аруба. Поли е застрелян, защото не се отчита финансово в организацията за откраднатите на наша територия 600 кг кокаин.

В подземния свят упорито се говори, че Бай Миле е

организирал и

неуспешния атентат

с гранатомет срещу него до Зоологическата градина в София.

Няколко дни след покушението Поли заминава за Сен Тропе заедно с всички останали основатели на СИК с изключение на Румен Николов-Пашата. Пантев се надява в по-непосредствена атмосфера да долови дали бившите приятели са причина за последните му неприятности. Това пътуване не му носи успех.

Източници от НСБОП смятат също, че Бай Миле е замесен във всички атентати срещу обкръжението на Поли след смъртта му, включително стрелбата с гранатомет срещу Георги Пехливанов.

Говори се също, че Милчо Бонев бил в сериозен конфликт и с голям бос от бившата групировка ВИС. Причина за това бил един неуспешен атентат с гранатомет, който обаче е запазен в тайна и не е обявен дори в полицията.

Заплетените истории, свързани с Бай Миле, вероятно ще затруднят МВР в търсенето на мотива за жестокото убийство. Засега обаче най-силната версия не само на полицията, но и в подземния свят са милионите на сръбския мафиот Сретен Йосич.