Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Ципов СНИМКА: Архив
Красимир Ципов СНИМКА: Архив

Назначена е проверка на работата на областната дирекция на МВР в Габрово във връзка с инцидента, довел до напрежение в града. Преди дни трима мъже от ромски произход са нападнали продавач в магазин и случаят изкара габровци на протест, който продължава вече трети ден.

Още вчера е назначен анализ на работата на районното управление, обяви зам.-вътрешният министър Красимир Ципов в кулоарите на парламента на извънреден брифинг с шефа на вътрешната комисия Пламен Нунев и депутатът от ГЕРБ от Габрово Николай Сираков.

Има забавяне на действията и реакциите от областната дирекция на МВР в Габрово предвид ситуацията, заяви Нунев и поиска ръководството на МВР да направи в спешен порядък оценка на работата й.

Материалите по преписката са били докладвани незабавно на районното прокуратура, но лицата са задържани 24 часа по-късно, отчете в отговор Ципов.

Моята оценка е, че има забавяне и поради тази причина сме назначили проверка и искаме анализ на всички действия, предприети от областната дирекция на МВР в Габрово, коментира зам.-министърът. Ако има забавяне, ще бъдат предприети необходимите действия и ще се вземат дисциплинарни санкции. Който не е извършил задълженията си, срещу него ще бъдат предприети дисциплинарни мерки, обясни Ципов.

Той призова гражданите на Габрово да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. И обясни, че има готовност при необходимост да се пратят подкрепления от полицаи и жандармеристи от съседни градове.

Видяхме стаен гняв, който се е трупал в години и той е справедлив, коментира пък депутатът Николай Сираков. Този гняв е насочен към онази неравнопоставеност международен етнос - ромския, и останалото население. Те получават помощи, а не плащат данъци, обясни той.

Според Сираков има три решения. Доходите на ромските семейства идват от ТЕЛК и те в голяма част фалшиви, каза той. И благодари на прокуратурата за проверките, като обясни, че вероятно ще има и промени в законодателството, за да се справят с фалшивите телкове. Големият проблем е, че те се издавах от български доктори, каза депутатът.

Второто били социалните помощи - виждаме, че ромското население има доходи, които идват от сивата икономика, най-често от сезонна работа. Те разполагат с нелегални средства, не плащат данъци и осигуровки, а се възползват от социалната система. Затова трабво.до си затегне контролът върху този сезонен бизнес, допълни Сираков. Третото било образованието - обвързването на училището със социалната система.

Вярвам и разчитам на интелигентността на габровци. Техните протести се чуват, но призовавам да няма насилие, допълни депутатът от ГЕРБ.