Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мнозина не могат да приемат, че Явор Захариев загуби битката за живота си.
Мнозина не могат да приемат, че Явор Захариев загуби битката за живота си.

Сестра му: Аз съм вярваща и знам, че Бог ще накаже тези, които го направиха

Разделя се със съпругата си, тъй като не издържала на темпото му

3 години прекарва в комуна в Хърватия, за да се лекува от зависимостта си към хероина

След тежка битка за живота си в реанимацията на "Пирогов" на 5 април почина вокалистът на рок групата Gravity Co. Явор Захариев.

Тъжната вест потресе хиляди негови приятели и почитатели, които не спират да публикуват спомените си в профила му във фейсбук.

Причината за преждевременната му смърт все още не е съобщена.

Явката, както го наричат приятелите му, беше открит 2 дни по-рано в дома си на тавана целият в кръв, със счупен нос. Първата версия беше, че е нападнат и пребит. Неофициално от полицията обясниха, че при огледа не е имало следи от насилие и влизане с взлом.

На 7 април се състоя възпоменателна среща в памет на Явор, където звучеше негова музика.
На 7 април се състоя възпоменателна среща в памет на Явор, където звучеше негова музика.

Втората версия е, че вокалистът на рок групата

се е докарал до това състояние след свръхдоза,

тъй като той самият преди години призна, че има проблем с наркотиците.

Сестра му Рая Крумова обаче не вярва в това и написа в профила си във фейсбук: "Благодаря на всички, които сте с нас и Явор, на всички които се обаждате които макар и мъничко, мислите за него. Това е един човек, който на мравката път прави. Да, може да има или да е имал слаби страни, но кой от нас няма, та ние сме хора. Моля тези, които го докараха до това състояние, да застанат пред огледалото и да си помислят те как биха изглеждали? Ако бяха на неговото място? Аз съм вярваща и знам, че Бог ги е видял и Бог ще съди. Всички сме с теб и чакаме да се събудиш".

Явор обаче не успя да отвори очи, а пред "168 часа" Рая Крумова сподели, че не е в състояние на този етап да говори за брат си.

Оказа се, че не само сестра му, а много други хора не искат да приемат, че 38-годишният певец вече не е между живите. За него казват само едно - изключително добро и слънчево момче, оставило следа не само в сърцата им, но и в музиката.

"На първо място Явор беше много истински, емоционален и състрадателен човек - споделя пред "168 часа" близкият му и музикант Иво Пешев. - Към приятелите си той винаги беше отзивчив и съобразителен. Усещаше кой най-много има нужда от помощ и се раздаваше самоинициативно, без да търси нещо в замяна.

Характерът му беше слънчев, жизнерадостен, винаги се шегуваше и изпитваше необходимост да развеселява всеки, когото видеше, че е тъжен.

Неведнъж е правил приятелски жестове към мен лично. Особено в един случай, в който бяхме с групата ни Vougang In Traffic на участие в Берковица и имах проблем с транспорта след концерта.

Той остана с мен, за да се приберем на автостоп,

за да не съм сам. Трябваше да стигнем навреме в София за друг концерт същата вечер. Беше много драматично и трудно прибиране, имахме премеждия на Петроханския проход, където можехме да останем да нощуваме без пукнат лев.

Слава богу, появи се един военен, закара ни до автобус и в колата падна голям майтап с шегите на Явор, който успя да заличи цялото напрежение покрай случката. Тогава си пролича истинското му човешко отношение за мен - саможертвеността към най-близките."

Явор винаги помагал на приятелите си и им подарявал различни неща без повод.
Явор винаги помагал на приятелите си и им подарявал различни неща без повод.

Приятелските жестове на Явор нямали край. Едно от най-ценните му качества било да радва близките си без повод.

"Явор знаеше, че много харесвам една песен на Джеф Бъкли - споделя пред "168 часа" фотографът Зорница Митин, негова близка приятелка. - Подари ми албум на този изпълнител без абсолютно никакъв повод.

Отделно веднъж

ми даде неговата лична покана от Ицо Хазарта

за техен лайф, за да мога аз да отида, защото знаеше колко много обичам "Ъпсурт". Изпрати ме до вратата на клуба, но не влезе."

Зорница също прави жест за Явор, който става съдбовен.

"За един негов рожден ден, който е на 22 април, много се чудех какво да му купя - спомня си тя. - На шега от Куку магазин му взех статуетка с МТV и наградата 1 и Явор много й се изкефи. Случайно или не, след това песента им Wings влезе в ротация на MTV. Бях много щастлива."

Митин обаче никога няма да забрави и още една случка със Захариев.

"Веднъж отивах да си купувам обувки от един магазин "Графити" на Попа - разказва Зорница Митин. - Така се случи, че той беше с мен и се шегувахме, че съм си купила "Графити" с Явор от "Гравити"."

38-годишният вокалист имал и по-особено чувство за хумор, което не всеки винаги разбирал.

"За последно се видяхме миналата година за рождения ми ден - спомня си Иво Пешев. - Казах му, че възнамерявам да запиша албум с всеки от най-добрите певци, с които съм работил през годините, попитах го дали е съгласен, а той, отново в типично негов стил, ми отговори: "С теб ли? Никога!". Такъв беше той.

Сещам се и за още нещо.

Преди около десетина години се засякохме в тролея,

след като не се бяхме виждали доста време. Много се зарадвахме да се видим и започнахме да си говорим за живота по онзи бърз начин, при който не ти достига времето, защото имаш ангажименти, а твоята спирка идва скоро.

Дойде време Явор да слиза. Бяхме на последната врата, но тя не се отвори и той не успя да слезе. Тролеят почти беше тръгнал да се движи, когато с невероятно силен и мощен глас той се провикна към шофьора: "Врататааа". Всички се обърнаха. Шофьорът моментално наби спирачки, отвори вратата, а Явор се обърна към мен със самодоволна и почти детска усмивка и спокойно каза: "Е, нали съм вокал!"."

Интересното е, че известният вокалист имал една специална аура, която всички близки, и не само, усещали. Тя е забелязана още в ранното детство, когато го вземат в театралната школа на училището. Имал завиден актьорски талант, но по-късно се отдал на пеенето в различни банди.

Успоредно с това обожавал да готви, а страстта към превръщането на храната в изкуство се появява по време на средното му образование. Завършва Техникум по хранително-вкусова промишленост и след това дори няколко пъти практикува специалността си.

Другата запазена черта на 38-годишния вокалист беше

специалното му отношение към жените

- не само интимните му половинки, но и истинските му приятелки.

Обожавал е бившата си съпруга Нора, но преди години се разделят, защото тя не успяла да издържи на темпото и отдадеността му към работата.

Истинският порок на Явор обаче не бяха жените или музиката, а наркотиците.

От 2010 г. насам 38-годишният мъж открито започва да говори за зависимостта си към хероина и многобройните опити да я победи. Това превърна Захариев в една от малкото публични личности, които са споделяли трудния си опит в тази борба.

Миналата година Явката разказа как е успял да се пребори с дрогата, след като е бил 3 години в комуна в Хърватия.

"Осъзнавам всички грешки, които съм направил - споделяше приживе той. - Нормално е да греша, аз съм човек като всички останали, но може би е било нещо, през което е трябвало да мина. Жалко, че е трябвало да стане по този начин, но определено израстваш след това. Осъзнаваш колко крехки и разрушими сме всички, как никой не е безсмъртен, никой не притежава свръхсили. Това, за което най-много съжалявам и което не знам кога ще си го простя, е, че съм наранил много хора, макар и несъзнателно. А тези хора много ме обичат."

Спечели ли наистина Явор битката със себе си и с наркотиците?

"Не мисля, че победи - споделя пред "168 часа" Мая Жалова, израснала с Явор. - Не външната битка, вътрешната. Наркотиците бяха само подробност в битието му. Хората като него са твърде светли, за да оцелеят в свят, в който душата се измерва с постиженията на тялото. А неговата беше безмерна, любяща, искрена. Не познавам друг като него. В един момент душата се изтощава от опитите си да се разгърне, да се изрази, да победи елементарната конкретика на човешкото мислене. Явор не беше човек от и за този свят. Каквато и да е причината за неговата смърт, аз разбирам решението му да си тръгне. Където и да се намира сега, знам със сигурност, че там свети с все същата светлина."

За никого не е тайна, че другият му порок беше алкохолът.

"Не съм била свидетел на демоните му, но знаех, че съществуват - посочва Зорница Митин. - В периода, в който бяхме в обща компания, не съм видяла нищо кой знае какво. Може би като всеки един артист и голям човек с глава на раменете си пие, когато и колкото си прецени."

Въпреки това никой не може да отрече таланта на Явор

"Той остави много музика след себе си - категоричен е Иво Пешев. - Наред с емблематичните Gravity Co. премина през No Name, Angry Young People, Arthur Dent, Vougang In Traffic, The Art Of Joke, Funky Monks, Free Will Society, както и много други знайни и незнайни проекти и колаборации.

Колекцията е огромна, дълго време ще слушаме наследството му, има велики неща, които, меко казано, си заслужават. Той умееше дори да слуша музика заедно с теб, така че ти да усетиш емоцията му и това да те вдъхнови, без да чуеш гласа му. Беше много надълбоко в музиката.

Винаги е имал собствена "плейлиста" и във всеки един момент улавяше истинското и го разграничаваше от фалшивото с лекота, без логика, само по инстинкт."

Приятелите му са категорични, че Явор ще бъде запомнен с щедростта си към всички тях, въпреки че дрогата го надви.

Четете още:

Откриха вокалиста на рок групата Gravity Co. целия в кръв на тавана в дома си. Вероятно е взел свръхдоза, с опасност за живота е

Почина вокалистът на Gravity Co Явор Захариев. Той беше открит в безпомощно състояние, със счупен нос в дома си