Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки: Ройтерс
Снимки: Ройтерс

Поисканото от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) повторно преброяване на всички гласове в 38 общини на Истанбул е централна тема на турския печат тази сутрин. ПСР настоя за това пред Висшата избирателна комисия (ВИК) с мотив, че са налице "организирани нередности", съобщи БТА.

"Най-опетнените избори" - така окачестви вота заместник-председателят на ПСР Али Ихсан Явуз, а според в. "Акшам" са били намерени "много документи в подкрепа на това твърдение". "С тези доказателства ПСР се обърна към ВИК и поиска повторно преброяване във всички истанбулски избирателни райони с изключение на община Бююкчекмедже", посочва "Акшам". В община Бююкчекмедже ПСР настоява за анулиране на изборите.

"Йени шафак" уточнява, че е настъпил последният етап в процеса на възражения. От днес партиите ще могат да внасят жалби срещу решенията на районните избирателни комисии пред ВИК. Този процес ще продължи три дни, а ВИК ще обяви решенията си по тези възражения от 11 до 13 април.

Вестникът посочва, че при повторното преброяване на едва 4 на сто от гласовете в някои истанбулски общини разликата между двамата водещи кандидат-кметове на Истанбул се е стопила от 29 хиляди до 16 442 гласа. Междувременно ВИК отхвърли искането на ПСР за преброяване на гласовете в Анкара, пише още "Йени шафак".

"Повторни избори ще изчистят тази мърсотия", пише в заглавие в. "Йени акит", цитирайки заместник-председателя на ПСР Явуз. "Има организирани нередности, има организирана злоупотреба, това не са просто грешки", заяви той. Явуз посочи, че в някои избирателни райони е било попречено на хиляди хора да гласуват. В общините Бююкчекмедже и Малтепе за председатели на секционни избирателни комисии противно на закона са били назначавани активисти, а не служители. Гласове за ПСР били записвани на други партии, а мнозинството от бюлетините, зачетени като невалидни, били за управляващата партия, твърди още Явуз.

"На грешен път сте", пише същевременно опозиционният в. "Джумхуриет". "Мина седмица от изборите. ПСР, която се скри зад неоснователни твърдения, прави всичко възможно, за да протака процеса", отбелязва още изданието, което окачествява опозиционния кандидат Екрем Имамоглу като "кмет на Истанбул".

Самият Имамоглу отбеляза, че ПСР говори за изборни измами единствено когато губи. "Обществото няма да приеме това. Пътят, по който поехте, не е добър", коментира Имамоглу твърденията за изборни нередности.

"Джумхуриет" цитира правни експерти, според които няма никакви юридически спънки кандидатът на опозицията да получи кметския мандат в Истанбул. "Да не би, след като има възражения, общината да трябва да остане без кмет? Отнемат се правата както на победилия, така и на гласувалите за него", смята проф. Ибрахим Кабоглу.

Адвокатът Тургут Казан окачестви случващото се като "много мръсен процес", добавяйки, че властта "не желае да пусне Истанбул". "Ако ВИК не отхвърли искането за повторно преброяване на бюлетините, ще бъде жалко за Турция, за демокрацията ни и за ВИК", смята той.