Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неговият говорител: Злонамерени кръгове превеждат грешно словото на министъра и го коментират превратно

Само ден преди местните избори в Турция външният министър Мевлют Чавушоглу скандализира българската общественост с изказване, че намесата на Анкара е довела до промени в българския Закон за вероизповеданията.

Става дума за дълговете на религиозните институции. Въпросът бе повдигнат заради 8 млн. лв. задължения на Главното мюфтийство. За да не бъдат финансирани вероизповеданията от чужбина, депутатите приеха, че дълговете им ще бъдат разсрочвани.

Въпреки възникналото политическо напрежение между двете страни по този въпрос, нито преди вота, нито след края му Чавушоглу не се извини за думите си. Вместо това говорителят на министерството Хами Аксой обяви, че

думите на министъра

са преведени грежно,

коментирани превратно, а скандалът е измислен от зложелатели на добрите ни отношения.

"На приятелството ни не може да бъде навредено с подобни игри. Смятаме, че

злонамерени кръгове

се опитват чрез публикации в българските медии да наранят турско-българското приятелство", каза Аксой.

Това се случи ден след местните избори в южната ни съседка. По ирония на съдбата Партията на президента Ердоган загуби изборите в град Текирдаг, където външният министър Мевлют Чавушоглу направи станалото известно изявление. Градоначалник там ще е опозиционният кандидат Кадир Албайрак, който печели с 51%.

Очевидно дори скандалните думи на Чавушоглу не са помогнали на управляващата партия да спечели в града на Мраморно море, който се намира на 135 км западно от Истанбул.

Словото му беше точно преди срещата между балканските лидери в Букурещ, на която премиерът Бойко Борисов преговаря цели пет часа - до 1 през нощта в събота, с турския вицепрезидент Фуат Октай. Министър-председателят поиска извинение за изявлението за турска намеса в промените в Закона за вероизповеданията у нас.

Борисов излезе видимо ядосан

"Те смятат, че с нищо не са ни засегнали, че било извадено от контекста това, което в България се раздухва. Извадихме сайтовете, пуснахме го на живо и сега продължават да говорят по телефона. Не е нужно да говорим едно и също нещо. Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направят", каза Борисов.

На следващия ден представители на ГЕРБ коментираха пред българските медии, че няма как да се очаква официално извинение от страна на турското правителство, когато на следващия ден имат местни избори.

Но както се оказа, и след края им властите в Анкара продължават да твърдят, че не са ни засегнали.

Междувременно в интернет са започнали да изтриват клипове с изказването на Чавушоглу. Вицепремиерът твърдял, че не може да се свърже с Реджеп Ердоган, за да провери какво мисли той по въпроса.