Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Продукция за близо 1 млрд. евро годишно произвежда България в автомобилния сектор, показват данни на Министерството на икономиката. Оказва се, че тази индустрия е една от най-бързо развиващите се в страната. Общо 170 предприятия, ситуирани в различни райони, правят авточасти за водещи марки в световен мащаб и осигуряват работа на над 40 хил. души.

Въпреки че тук все още не се произвежда цял автомобил, ние се явяваме основен доставчик на части за марки като "Мерцедес", БМВ, "Ауди", "Форд", "Волво", "Пежо", "Рено", "Дачия".

Според експерти продукцията, която изнасяме, е главно тапицерии, седалки, кабели, части за климатици и двигатели, микрочипове, гумени уплътнения, стъкла, ресори, електроника, филтри, алуминиеви профили, ремъци. Плюс за нас е, че не произвеждаме само за

коли

среден клас,

но и за луксозните автомобили.

Проверка показва, че основните производители в страната ни например са компании от Германия, Франция, САЩ, Турция, Япония, Великобритания, Гърция, Швейцария и други. Като основни причини да изберат точно нас, те посочват по-евтината, но квалифицирана работна ръка, ниските данъци и географското ни разположение. Друг важен фактор, който ги е мотивирал да развиват бизнес у нас, е връзката между българския лев с

курса

на еврото

В момента компанията "Интегрейтид микро-електроникс България" е най-големият производител на авточасти в страната. Тя е поддоставчик на електронни компоненти и услуги за производителите на оригинални електронни и електрически части и устройства за автомобилния, индустриалния и битовия сектор. За 2014 г. например приходите на компанията възлизат на 273 млн. лв.

Преди години тя решава да отвори предприятие в Ботевград, инвестирайки в него близо 25 млн. лева. Сумата е предназначена за разширяване на производствената площ, благодарение на което пък се откриват нови 400 работни места. Една година по-късно, през 2016-а, компанията отчита оборот от 193 млн. евро. Към онзи момент наети на работа вече са 2300 души. Освен от Ботевград, предприятието

осигурява

работа и на хора

от Мездра, Враца, Трудовец, Врачеш, Етрополе, Литаково и други градове. .

Благодарение на бързите темпове, с които се развива този сектор у нас, страната е забелязана от инвеститори от Германия, Франция, Белгия, Япония, Турция, Великобритания, Швеция, Швейцария, САЩ и други.

Освен "Интегрейтид микро-електроникс",

голяма

инвестиция

в размер на 71 млн. лв. у нас е направила и френската компания "Монтюпе". Нейното предприятие е в Русе и произвежда части за двигатели и алуминиеви компоненти.

Завод в село Трудовец преди години откри германската "Граммер". Продукцията там е предназначена за интериорите на автомобилите като седалки и тапицерии. В Търговище пък турската "Шишеджам" създаде фирма за стъкла за автомобили. Електроника се произвежда главно в София в предприятие на "Джонсън Контролс Електроникс". Оказва се, че има и цели три фабрики за производство на автомобилни колани. Те са на японската компания "Сумитомо" и се намират в Мездра, Карнобат и Сливен.

Къде в България се правят каучукови и пластмасови съединения, четете в печатното издание на "168 часа".