Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На много места в града са поставени дарителски кутии и се организира базар, в които се събират средства в подкрепа на Давид.
На много места в града са поставени дарителски кутии и се организира базар, в които се събират средства в подкрепа на Давид.

Несебър се вдигна в защита на арменеца Давид Акопян, който бе задържан в лагера за емигранти в Бусманци, тъй като няма документи за самоличност. В града започна благотворителна кампания, подкрепена и от кмета Николай Димитров.

До задържането на Давид, когото всички в Несебър възприемат като местен жител, се стига при едно пътуване с приятели до Варна. При проверка става ясно, че младият мъж няма документи за самоличност и е арестуван.

От 5-годишен Давид живее в морския град, местните то познават и обичат заради добротата му и ведрия характер. Момчето първо учи в СУ "Любен Каравелов", после завършва професионалната гимназия по туризъм.

За съжаление през годините Давид Акопян никога не е притежавал документ за българско гражданство или удостоверение за постоянно пребиваване. 29-годишният мъж е единствената опора на майка си и брат си, макар по документи такъв човек да не съществува. Мечтата на младежа е да продължи да живее и да се развива в България, която приема за своя родина.

Акцията в подкрепа на Давид е под наслов "Живот без окови" - мечтата на един млад човек. Старт дават момичетата от ТГ "Хоромания", но към тях бързо се присъединяват ученици от целия град и техните родители, танцови състави, местни клубове.

Сдружението на творците и занаятчиите също се присъединява към инициативата с благотворителен базар. Той се открива днес в Демонстрационния център на занаятите. До 31 март всеки ще може да помогне за набиране на средства за Давид.  Те ще са му необходими, за да може да плати на арменската държава за това, че не е ходил в казарма. Давид обаче се притеснява какво ще се случи в Армения  и дали ще може отново да се върне у нас.

"Можем да подкрепим ентусиазмa на младите хора в Несебър. Можем да им дадем уверението, че в нашия малък град даваме опора на големите мечти. Искаме младите хора знаят, да вярват, да са сигурни, че имаме силно общество", коментират от общинската администрация