Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Със 7% от гласовете ще пренареждаме пак листите за депутати и общински съветници, 5% е прагът за Европарламента

Връщат се старите нива на преференциите - 7% праг за листите за депутати и общински съветници и 5% за Европарламент.

Това решиха депутатите, които приеха на второ четете поредните промени в Изборния кодекс. Те бяха внесени спешно от ГЕРБ след скандал с предишните поправки отпреди месец, когато управляващите подкрепиха предложението на ДПС за вдигане на праговете, което на практика обезсмисли преференцията. Последва скандал и се наложи спешна намеса на премиера Бойко Борисов, който разпореди на ГЕРБ да върнат правото на хората да пренареждат листите.

Поправките бяха приети почти без дебат. Единствено Христиан Митев от НФСБ предложи прагът за преференцията за общински съветници да се вдигне от 7 на 20%, за да се предотврати корпоративния и роднински вот, но това не бе подкрепено.

Разгорещен дебат имаше единствено по предложението на ДПС да се разреши използването на майчин език по време на предизборната кампания. Това предизвика остра реакция от депутатите от "Обединени патриоти" и започна размяна на реплики, дори и на иврит.

Александър Сиди пръв поздрави на иврит и обясни, че това е бащиния му език, който той може да използва в кварталното кафене, но не и в кампания. "В конституцията пише, че всеки български гражданин трябва да има образование и да знае български. Българският език е официален в държавата и трябва да е такъв и в кампанията, защото провеждането на избори е официално събитие", допълни той.

Шалом, г-н Сиди, отвърна му Хамид Хамид от ДПС. Конституцията ни гарантира правото на изучаване и използване на майчин език, това право не го виждаме в Изборния кодекс. Защо трябва да ви глобяват, че сте казали Шалом на избирателите си или в кварталното кафене, попита той. Колегата му Йордан Цонев пък цитира на иврит първото изречение от първата глава на Стария завет и обясни, че е учил езика в Богословския факултет. "Освен историческите наслоения, съзирам в този текст и едно псевдопатриотично напомпване на българското съзнание, но то е в нарушение на конституцията и законите", коментира зам.-шефът на ПГ на ДПС забраната за агитация на майчин език.

"Конституцията дава индивидуални права на гражданите, а не на общности. Всеки е свободен да говори на майчин език. Но когато става въпрос за избори, кампанията трябва да е на официалния език на държавата", отвърна Юлиан Ангелов от ВМРО. ДПС трябва да са първите, които да призоват - като български граждани и хора, които твърдят, че са представители на българска партия, допълни той. В семейството или на кръчма да говорим на какъвто език искаме, но на официално мероприятие да се говори на български в знак на уважение към българската държава, българския народ и българския език, призова той.

Не ДПС, а Венецианската комисия, ОССЕ, Еврокомисията ни отправят препоръка за отпадане на този текст, такава има в редица европейски документи, за които България се прави на глухо и сляпа, критикува Хамид Хамид.

"Те ни препоръчват да признаем 31 пола, гейбракове, Истанбулската конвенция, Пакта за миграция... Видели сме много безумия в Европа и затова тя се променя в момента. Глупостите, които сътвориха европейските политици сега ги отричат и се търси друг път", отвърна му Юлиан Ангелов.

Павел Шопов от "Атака" пък определи ДПС като "турската националистическа партия в България", а след забележка от парламентарната шефка Цвета Караянчева обясни, че това е негово мнение и може да говори каквото си иска. Всеки опит, който се прави, е за премерване на температурата в обществото, същото го говореха и Доган, и Местан, сега и Карадайъ, допълни той.

Езикът е богатство, научете се на турски, няма да загубите, научете английски, обърна се към колегите си от другите групи Рамадан Аталай. В България има турскоговорящи, има такива, които говорят на цигански, трябва да признаем различието, допълни депутатът от ДПС. И обясни, че в следващия парламент депутатите няма да бъдат в същия състав.

Щастлив съм, когато ДПС ни погребва. Какво стана на последните избори - ние за първи път отстранихме ДПС от третото място, отвърна му Юлиан Ангелов.

В конституцията се говори за единство на българската нация и ДПС трябва да убедят избирателите си да знаят поне малко български, заяви пък колегата му Искрен Веселинов. И обвини ДПС, че имат желание за отчуждаване на българските турци от нацията.

Не ние се делим от вас, вие се думите от нас, отвърна Аталай. Относно погребалното бюро - то е ваша работа, моля поддържайки си го, обърна се депутатът от ДПС към патриотите.

Има ли забрана за ползването на кюрдски майчин език по време на кампанията в Турция, попита пък Памев Шопов. И сам си отговори - има. До края на живота си ще настоявам Картахен в да бъде разрушен, явно аз съм най-големият душманин на ДПС, допълни депутатът от "Атака".

В крайна сметка предложението на ДПС за майчиния език бе отхвърлено. Не минаха и другите промени на движението - за падане на лимита от 35 секции за страните извън ЕС и на уседналостта.