Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 4 млн. лв. на година изкарват телефонните измамници в България, показва проверка на "168 часа". Схемата с изнудването на възрастни хора се оказва най-доходоносната и безопасна за родните престъпници.

Статистиката на МВР за 2018 г. показва, че от регистрираните над 600 телефонни измами, разкрити са приблизително 80-90. Над 50 на сто от жертвите въобще не подават оплакване и вероятният брой на престъпленията е много по-голям. Затова и подобрението в сравнение с 2017 г. може да не е толкова голямо. Тогава случаите са били повече в сравнение с 2018 г. - 764. Това е и годината, в която телефонните измамници са прибрали рекордните 5 млн. лв. От тази огромна сума 300 хил. лв. мошениците са свили само от Русенска област.

Тогава

най-много

измами има в София

- 120. На второ място е Пловдив, а на трето - Варна. При един от ударите в морската столица дори успяват да приберат 100 хил. лв. от пенсионер.

Почти всяка година МВР провежда акции срещу телефонните измамници в различни градове. Приблизително по десет човека са задържани за подобен тип престъпление, но от тях почти всички получават условни присъди. Ефективните в повечето случаи са между 2 и 3 години зад решетките. Според специалисти проблемът е, че бандите, които имат тартор, "телефонни въртячи", мулета и шофьори, за българското законодателство все още не се водят организирана престъпна група.

Като една от основните трудности за разкриването на измамниците полицията посочва симкартите на мошениците. Тъй като те не са тяхна собственост, е трудно да се стигне до самия измамник. В голяма част от случаите и самите съдилища масово отказват да разрешат справки кой е собственик на определен телефонен номер, от който е направено обаждането.

Друга слабост, която самите полицаи отчитат, е липсата на камери в градовете, в които статистиката показва, че има най-голям брой жертви на схемата.

Проблем за МВР е, че не могат да стигнат до истинските тартори. Доказателства срещу тях почти няма, тъй като позвъняването и

прибирането

на парите

най-често се извършва от подизпълнители. Освен всичко това пречка е и фактът, че този тип престъпен бизнес е родов, а сегашните измамници могат да се окажат трето поколение.

Въпреки тези препятствия преди седмица МВР направи един от големите си удари срещу ало-мафията, задържайки боса на телефонни измамници Димитър Димитров-Стържито. Той е обвинен за четири афери, извършени в област Стара Загора от 17 декември миналата година до 28 февруари. На жертвите звънели синът му и още двама мъже. Правели го от Румъния, за да бъде по-трудно проследяването им. Стържито е заловен в Русе докато прибира сума от две от мулетата си.

През 2016 г. разследващи правят друг голям удар. При мащабна акция на полицейските дирекции от Пловдив, София и Плевен успяват да хванат считания за мозък на телефонните измами в големите градове Димитър Серафимов-Келеша и братовчед му Серафим Серафимов. До разбиване на бандата се стигна благодарение на едно от мулетата на парите, което решава да ги издаде. Преди това кланът "Серафимови" печели десетки хиляди левове на седмица, а в схемата им се включват по-голямата част от роднините. През същата година в Пловдив са разбити десетки групи от мошеници, занимаващи се с подобен тип престъпна дейност.

По данни на прокуратурата най-често жертвите на ало-мафията са на възраст между 70 и 80 години. Оказва се, че жените са лъгани три пъти повече от мъжете.

Объркване,

паника и сплашване

са основните методи, които телефонните изманици прилагат върху жертвите си. Към тях те преминават, когато видят, че жертвата не се поддава на лъжата, че я търсят, за да помогне с пари на близък, пострадал в катастрофа.

Коя е най-често използваната схема при този тип измама, четете в печатното издание на "168 часа".