Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петият Далай Лама е наричан Великият Пети и пръв обединява светската и религиозната власт.
Петият Далай Лама е наричан Великият Пети и пръв обединява светската и религиозната власт.

Шестият отказва да стане монах, тайно гуляе в околните кръчми и спи при различни жени

Разкриват го по стъпките в снега, когато една сутрин се прибира от нощни приключения

Смъртта на петия Далай Лама през 1682 г. останала в тайна в продължение на 16 години. Неговият регент Санге Гяцо, назначен да упражнява изпълнителната власт в Тибет, обявил на всички, че духовният водач се е оттеглил в покоите си и не иска да бъде безпокоен, защото се е отдал на медитация.

Официалната версия защо Санге Гяцо всеки ден нареждал да се остави храна пред стаята на Далай Лама и после четял "нарежданията му" е, че това е било желанието на върховния монах приживе. Искал да се спазва дискретност заради усложнената политическа обстановка с Китай и Монголия, докато не се открие наследникът му. Има и друга хипотеза - че Санге Гяцо не можел да се раздели с властта и привилегиите си.

Тибетците вярват, че Далай Лама е винаги един и същ човек и

се преражда около година след смъртта на предишния

Титлата на монаха означава океан от мъдрост.

По традиция го търси комисия от уважавани лами, които обикалят из Тибет, за да намерят момчета, родени на посочени от астролозите дати. Децата трябва да имат необикновено поведение, специфични бенки и петънца. Кандидатите са подлагани на тест - дали ще "познаят" неща, които в предишното прераждане са били "техни". Накрая остава едно-единствено момче.

На шестия ден от смъртта на Великия Пети, наричан така, защото по негово време Тибет процъфтява, наместникът му извършва специални ритуали - призовава го да се прероди колкото се може по-бързо. В тайната са посветени малцина приближени от двореца "Потала" в столицата Лхаса.

След това Санге Гяцо

сънува майката

на бъдещия

духовен водач,

която му се явява като красива жена на 37 г.

Три дни след този сън един от оракулите предсказва, че Далай Лама ще се прероди в Югоизточен Тибет. Изпаднал в транс, друг оракул потвърждава местонахождението.

На десетия ден от четвъртия месец регентът се усамотява и потъва в дълбока медитация. Така научава, че събитието ще се случи в годината на Свинята - 1683-а, и "вижда" къщата, където ще се роди момчето.

Пак по време на сеанса става ясно, че то трябвало да бъде открито в годината на Бика - 1685-а. Затова Санге Гяцо изпраща тайно двама монаси в Югоизточен Тибет да открият преродения водач.

Когато стигат в неговото село, местните хора им разказват, че Цанянг Гяцо е роден в годината на Свинята -

12 месеца и шест дни след смъртта

на последното физическо тяло на Далай Лама.

Легендите разказват, че дядо му сънувал как небесните божества пазят внука му, а майка му - че идват много хора и отвеждат сина й.

Регентът заповядва на хора от двореца да се грижат за детето и за семейството му, които са изолирани от своите съселяни.

Новината за откриването на преродения се пази в дълбока тайна, а регентът продължава да крие смъртта на петия Далай Лама. Той дори наема монах, който прилича на покойния, да го замества на особено важни мероприятия.

Но веднъж по време на церемония един от оракулите изпада в транс и съобщава, че Далай Лама V e мъртъв, с което предизвиква шок у тибетците. Санге Гяцо обаче успява да убеди всички, че това не е истина, като кара двойника на върховния монах да се появи на публично място.

Китай също изпраща двама души, които лично познават петия

Далай Лама, за да се срещнат с него и да доложат дали е жив. Той обаче "пребивава в съзерцание" и не приема китайската делегация.

След няколко месеца тя си тръгва с информация, че Далай Лама се е преродил в 15-годишен младеж, което е необичайно. Обикновено прероденият е малко дете.

През 1698 г. регентът нарежда шестият духовен водач Цанянг Гяцо да бъде докаран тайно в двореца в Лхаса - седалището на тибетската власт.

Започват да го обучават в задължителните будистки ритуали, но интересите на младежа са по-различни. Той предпочита стрелбата с лък и нощния живот. Преоблечен в обикновени дрехи, Далай Лама обикаля околните кръчми, пие алкохол и постоянно сменя момичетата си. Прави и хазартни залози.

Известно време успявал да запази в тайна двойствения си живот, за който знаел само най-добрият му приятел. Влизал и излизал от двореца през тайна вратичка, за която само той имал ключ. Но един ден истината става ясна по най-странен начин.

Цанянг Гяцо прекарал нощта при една от своите любовници, а когато тръгнал сутринта към двореца "Потала", всичко било покрито със сняг. Дворцовите интриганти забелязали стъпките към стаята му. Така бил разкрит, но това не го отказало от бохемския живот.

Ежедневно Санге Гяцо и други духовници го молели да приеме монашески обет, с който да се обрече само на Буда и да се откаже от всичко плътско и земно. Напразно, на него му се живеело.

Нещо повече - Далай Лама отива при своя наставник и му заявява, че

ако не му позволят да се отрече от послушническия обет,

ще се самоубие. Дворцовите интриганти решават, че всичко е под влияние на най-добрия му приятел и се опитват да го убият. Но по стечение на обстоятелствата същата вечер, когато е планирано покушението, той се е преоблякъл като слуга. Така жертва пада прислужникът.

Тибетците вече знаели за похожденията на своя Далай Лама, но го обожавали и му прощавали пороците. Според житието му

нито една девойка, омъжена жена или красив човек

от двата пола не били застраховани от необузданата му похот.

Прекарвал нощта в различни къщи, които започнали да боядисват в жълто и така се родил цял квартал. Обичаите на тибетците са да боядисват къщите си в бяло, жълтото е позволено само на висшите духовници.

В същото време, докато Далай Лама ходел с компании по кръчмите и в къщите на девойките, в политически план ситуацията в Тибет се усложнява. Конфликтът между регента Санге Гяцо и китайския наместник Лхавзан хан се задълбочава.

Първият е принуден да подаде оставка. А китаецът назначава сина си за регент. За да си отмъсти, бившият наместник на Далай Лама се опитал да отрови наследника си, но лекарите го спасили. В отговор китайците убиват Санге Гяцо. Целта им е да свалят и Далай Лама.

Китайският управител Лхавзан хан го осъжда за непристойно поведение и нарежда да бъде отведен в монголски военен лагер, ескортиран от войници. Тибетците обаче успяват да го освободят и го настаняват в един от манастирите. Една сутрин се оказва

обграден от

китайска войска

и за да не се пролее кръв, шестият Далай Лама се предава. И по пътя към лагера, към който го водят, войниците го убиват. Повечето тибетци и монголци вярват, че той просто е изчезнал и после се е появявал на разни места из страната.

Шестият Далай Лама Цанянг Гяцо загива едва на 23 г., но е обожаван от народа на Тибет.
Шестият Далай Лама Цанянг Гяцо загива едва на 23 г., но е обожаван от народа на Тибет.
Дворецът "Потала" - седалище на Далай Лама вече 4 века.
Дворецът "Потала" - седалище на Далай Лама вече 4 века.